Orchideeënteler betrapt op onjuist gebruik toegelaten gewasbeschermingsmiddel

Een orchideeënteler wordt verdacht van het illegaal gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Vydate. Reden voor inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om op 16 september een doorzoeking te doen bij de teler. 

Bij de doorzoeking is het middel aangetroffen en zijn aanwijzingen gevonden dat het inderdaad op illegale wijze wordt gebruikt. Ook zijn er gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen en in beslag genomen die niet in Nederland zijn toegelaten. 

Het middel Vydate is in Nederland toegelaten als insecticide en nematicide. Wanneer het middel wordt gebruikt, moet een teler zich aan het wettelijk gebruiksvoorschrift houden. Daarin staat bijvoorbeeld hoe, hoe vaak en in welke hoeveelheid een middel gebruikt mag worden. Dat zorgt ervoor dat de middelen zo goed mogelijk werken, dat ze veilig gebruikt kunnen worden en dat ze het milieu zo min mogelijk belasten. De NVWA vermoedt dat de teler het middel gebruikt om ervoor te zorgen dat zijn orchideeën minder door parasieten worden aangetast en daardoor sneller en beter groeien.

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is betrokken bij het onderzoek om te controleren in hoeverre de medewerkers van de teler gevaar lopen door het vermoedelijk onjuist gebruik van het middel. Bij de doorzoeking heeft de NLA geconstateerd dat personeel van de teler persoonlijke beschermingsmiddelen verkeerd gebruikt. Ook bleken de gewasbeschermingsmiddelen op ondeugdelijke wijze opgeslagen te zijn en ontbraken keuringen op machines.

Foto: archieffoto uit bericht over opruimactie gewasbeschermingsmiddelen

Bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven