Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2022 niet meer bij 5% droogste jaren Nederland

De buien van afgelopen dagen hebben het neerslagtekort in Nederland flink laten afnemen. Gemiddeld over het land is dit tekort nu 249 mm en daarmee hoort 2022 niet meer tot de 5% droogste jaren. Wel zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen nog zeer laag, zo deelt Weeronline in dit bericht.

Op dit moment hoort 2022 niet meer bij de 5% droogste jaren, maar het is nog altijd aanmerkelijk droger dan normaal. Het neerslagtekort bedraagt gemiddeld over het land 249 mm. Het neerslagtekort in Nederland piekte dit jaar op 5 september met 318 mm gemiddeld in het land.

Woensdag, donderdag en vrijdag blijft het droog en loopt het tekort weer iets op. Daarna keert het wisselvallige weer terug.

Grote regionale verschillen
Neerslag valt in de maanden april tot en met september vaak uit buien en veel minder vaak uit grote aaneengesloten regengebieden. Hierdoor zijn de neerslagsommen doorgaans grillig verdeeld over het land. Het neerslagtekort laat daardoor flinke variaties zien.

Zo zijn er flink wat gebieden waar het neerslagtekort nog altijd meer dan 300 mm is. Dit is onder andere het geval in het westen van Zeeland, de Kop van Noord-Holland, Noord-Limburg, de Achterhoek en de zuidoostelijke helft van Overijssel.

Op andere plaatsen is het neerslagkort ‘slechts’ 200 mm of zelfs nog wat minder. Dit soort waarden vinden we terug in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, de Betuwe, grote delen van Friesland en Groningen en Terschelling en Ameland. Het neerslagtekort is het kleinst in het oosten van Groningen, grofweg tussen Delfzijl en Winschoten. Hier is het tekort plaatselijk zelfs kleiner dan 150 mm.

Overigens is een neerslagtekort eind september gebruikelijk. Over alle jaren genomen ligt het neerslagtekort in deze tijd van het jaar gemiddeld rond 90 mm. 

Grondwater in het binnenland nog zeer laag
Het valt op dat de natuur zich snel heeft hersteld. Grasvelden en bermen die twee weken geleden nog geelbruin waren zijn inmiddels weer groen.

De droogte is dieper in de grond zeer zeker nog wel te vinden. Grondwaterstanden zijn op veel plaatsen nog bijzonder laag. Dit geldt eigenlijk voor alle gebieden van Nederland die meer dan een paar meter boven zeeniveau liggen. Van de Friese Wouden tot aan Limburg, in duingebieden en van de Utrechtse Heuvelrug via de Veluwe tot aan de Duitse grens.

Om in deze gebieden het grondwater weer op een normaal niveau te krijgen is meer nodig dan twee weken wisselvalligheid. Een bovengemiddeld natte periode van nu tot en met februari is nodig om het groeiseizoen van 2023 van start te laten gaan met normale grondwaterstanden. 

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: