Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel aandacht voor 'weerbaar telen' en 'plantgezondheid op innovatiedagen boomkwekerij

De innovatiedagen van Compas Agro in de boomkwekerijregio’s Opheusden, Horst a/d Maas, Zundert en Haaren zijn totaal door circa 450 kwekers bezocht.

De innovatiedagen in de vier regio’s bestonden uit zeven bijeenkomsten die elk door 60 tot meer dan 100 ondernemers en medewerkers van bedrijven werden bezocht. Ze volgden een programma langs verschillende teelttechnische objecten wat meetelde voor de spuitlicentieverlenging. Arno Engels doet namens LTO verslag.

Weerbaar telen en plantgezondheid
Op elke bijeenkomst zijn de kwekers vanuit de LTO Vakgroep bijgepraat over de innovatiekringen rond weerbaar telen. Deze zijn afgelopen maanden opgezet in de regio’s Boskoop, Zundert, Horst a/d Maas samen met regionale vakorganisaties, teeltadviseurs en groepjes kwekers. In Oost-Nederland is ook interesse voor een innovatiekring. Lees in dit eerdere LTO-bericht de onderwerpen die door kwekers zijn aangedragen en worden aangepakt.

Verschillende objecten op de innovatiedagen stonden in het teken van ‘weerbaar telen’ en ‘plantgezondheid’. Op de innovatiedagen in Rijsbergen (bij ESRI Potcultuur) en in Haaren (bij Boomkwekerij Peter Verhoeven) zijn bijvoorbeeld de Zundertse praktijkproeven met lokaal geteelde veenalternatieven en het effect op de gewasgroei en -gezondheid toegelicht door René van Gastel, begeleidend adviseur van GroeiBalans.

Ook innovatiekring regio Haaren?
Op de innovatiedag in Haaren zijn kwekers opgeroepen om na te denken over een innovatiekring in die regio, met specifieke praktische onderwerpen. Komende winter zou daar dan een eerste bijeenkomst georganiseerd kunnen worden.

De bijeenkomst bij Peter Verhoeven werd nog bezocht door de programmaleiding van Weerbaarheid in de Praktijk, het landelijke LTO-programma dat met steun van het Ministerie van LNV wordt uitgevoerd. De leiding was vol lof over de wijze van kennis delen en kwekers bijpraten over actualiteiten in de teelt.

Het LTO-programma bestaat uit 13 pilots in verschillende land- en tuinbouwsectoren, waaronder dus de pilot Weerbaar telen in de sector die met de innovatiekringen wordt uitgevoerd.

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Publicatiedatum: