Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ander project op reservelijst

Warmtenet Wilgenlei komt in aanmerking voor subsidie Nationaal Groeifonds

De Commissie Dijsselbloem heeft zich uitgesproken over de warmteprojecten die voor het Nationaal Groeifonds zijn ingediend door het consortium NieuweWarmteNu (NWN). Vanuit Oostland zijn 2 projecten ingediend: het distributienet in tuinbouwgebied Wilgenlei in Lansingerland en het aardwarmteproject in tuinbouwgebied Noukoop. Uiteindelijk krijgt het warmtenet Wilgenlei subsidie, terwijl het warmtenet in Noukoop op de reservelijst staat. Dit is goed nieuws voor de tuinders in Wilgenlei. De betrokken partijen kunnen nu verder gaan richting realisatie van het warmtenet, zo deelt Greenport West-Holland in dit bericht.

Wethouder Muis van gemeente Lansingerland: “We zagen dat dit project goed past binnen het Groeifonds en hebben daarom de handen ineen geslagen om deze subsidie aan te vragen. Het is mooi dat wij met de Warmte Samenwerking Oostland geld hebben gekregen om het project verder te brengen, om zo de warmtevraag van onze kassen versneld duurzamer in te vullen. Juist door alle perikelen rondom de aardgasimport is het gebruik van andere warmtebronnen noodzakelijk geworden. En een bijkomend voordeel is dat er door minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen minder CO2 wordt geproduceerd.”

“Wij van warmtecoöperatie Wilgenlei zijn zeer blij met dit duwtje in de rug betreft de verduurzaming,” vertelt Maikel van den Berg, bestuurslid van Warmtecoöperatie Wilgenlei. “Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande dat het moeilijk is om in te schatten op welke manier wij onze bedrijven op lange termijn van het gas af kunnen halen. Dat samenwerken en in een collectief deze uitdaging aan gaan, staat bij ons hoog in het vaandel. Een warmtenetwerk als dit gaat ons helpen om niet individueel maar samen naar een oplossing te kijken. De aansluiting op het RoCa netwerk geeft ons op korte termijn de mogelijkheid om op restwarmte gezonde groentes en mooie bloemen te produceren."

Rob Vellekoop van AgroEnergy, dat samen met de Warmtecoöperatie Wilgenlei het warmtenet wil realiseren: “We zijn heel blij met deze toezegging vanuit het Groeifonds en de bevestiging dat dit project potentie heeft. Hiermee zetten we een belangrijke stap om de afhankelijkheid van fossiele bronnen te verminderen. Het netwerk in de B3-Hoek wordt vergroot waardoor er ook meer duurzame bronnen gerealiseerd en aangesloten kunnen worden.”

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: