Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee webinars over mentaal welbevinden bij Vlaamse agrariërs op 19 en 26 september

Het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij organiseert in samenwerking met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding twee gratis webinars rond het mentaal welbevinden bij landbouwers. Een eerste webinar, op maandag 19 september, richt zich op landbouwers zelf. De tweede webinar, op 26 september, richt zich meer tot erfbetreders. Anoniem deelnemen is mogelijk. Inschrijven is niet nodig.

Ook landbouw(st)ers kampen steeds meer met sociale en mentale problemen door uiteenlopende factoren: de toegenomen administratieve last, het moeilijke evenwicht tussen werk en privé, het onzekere toekomstperspectief, de weinig maatschappelijke waardering voor de sector, de manier waarop landbouw door de media wordt gebracht.

Op 24 mei 2022 heeft de Vlaamse overheid daarom een actieplan welbevinden gelanceerd dat ervoor moet zorgen dat landbouw(st)er zich beter in zijn/haar vel voelt. Een van de acties in het actieplan is de organisatie van een aantal webinars voor landbouwers en erfbetreders, waardoor landbouwers gemakkelijker de weg naar de professionele hulpverlening zetten.

Deze twee webinars worden gratis aangeboden door het Departement Landbouw en Visserij en worden verzorgd door stafmedewerkers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. De webinars bevatten een theoretische introductie over wat zelfmoord is, wat we weten over zelfmoord in Vlaanderen en hoe iedereen een rol kan spelen in de preventie ervan. Nadien geven professionele hulpverleners tips die landbouwers en hun omgeving kunnen helpen om signalen te herkennen en een gesprek aan te gaan. Via praktijkvoorbeelden wordt dit concreet gemaakt.

Praktisch
Een eerste webinar, op maandag 19 september van 20u tot 21u, richt zich op landbouwers zelf. De link naar het webinar is hier te vinden.

Tijdens de webinar kunt u anoniem deelnemen. Microfoon en camera staan automatisch uit.
 
Een tweede webinar, op maandag 26 september van 20u tot 21u, richt zich op erfbetreders. De link naar het webinar is hier te vinden.

Anoniem deelnemen aan het webinar is mogelijk. Microfoon en camera staan automatisch uit. Inschrijven vooraf is niet nodig.

Indien u als landbouw(st)er kampt met donkere gedachten, kunt ook altijd terecht op Zelfmoord 1813 of kunt u gratis het nummer 1813 bellen. Nabestaanden kunnen terecht bij de Werkgroep Verder via Emailinfo@werkgroepverder.be . Ook bij Boeren op een Kruispunt kunt u steeds terecht.

Bron: Departement Landbouw en Visserij 

Publicatiedatum: