Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen gekoeld met CO2

Tholen - Air.clima heeft recent drie koelcellen van WBE vernieuwd bij hun distributiecenter op Jupiter in Honselersdijk waar ze lucht- en zee zendingen binnen krijgen en gekoeld doorsturen naar hun andere filialen. De koelcellen in kwestie zijn 861m², 656m² en 623m² groot.

De mannen van WBE: Daniel, Ricardo, Jesper en Jaap die dagelijks in de koeling aan het werk zijn

Cees Jan, CFO bij WBE beheer, had het volgende te zeggen over het project. “De techniek van de koelinstallatie was toch al best wat verouderd. De installatie die we hadden in Naaldwijk was namelijk al weer 20 jaar oud en draaide nog op verouderde koelgassen die ook steeds duurder werden. Er waren soms lekkages waardoor het gas vervloog wat dan weer aangevuld moest worden. Hiervoor moesten we een nieuw type koelgas hebben, maar tegen de druk konden de leiding dan weer niet. Het was dus een verhaal dat steeds meer geld ging kosten.” Kortom, de installatie was aan de nodige vervanging toe.

Kijkje in de technische ruimte en de koeling zelf

Het team van Air.clima heeft toen de bestaande koelinstallatie, die nog op het synthetische koudemiddel R448a werkte, gedemonteerd en het koelgas vervolgens volgens de geldende wetgeving verwijderd. Hierna hebben ze een volledig nieuwe koelinstallatie op het natuurlijk koudemiddel CO2 geplaatst met 1 centrale, 1 gaskoeler en 20 verdampers.

“Uiteindelijk is een CO2 installatie wel wat duurder, maar dan ben je wel gelijk van je chemische koelmiddelen af en ben je toch een stuk milieubewuster bezig,” zegt Cees Jan over de keuze. Niet alleen dat, maar de vernieuwde koelinstallatie verbruikt ook nog eens aanzienlijk minder elektriciteit dan de oude, iets waar zowel WBE als Air.clima blij mee kunnen zijn.

De verdampers in de nieuwe CO2 koeling

Dit was niet de eerste keer dat WBE met Air.clima heeft samengewerkt en het is dan ook door de eerdere ervaring met ze dat WBE dit keer weer heeft gekozen om Air.clima te vragen voor hun koelinstallaties. “We hebben in het verleden veel met Air.clima samengewerkt, ook voor andere locaties van ons en hebben er goeie ervaringen mee. Het is een betrouwbare partner. Als er problemen zijn dan komen ze snel. En hun manier van werken is gewoon heel netjes,” zegt Cees Jan.

“Ze lieten de bestaande installatie draaien en leggen de nieuwe aan, het moment dat ze overgaan is er even een dag waarop je niet kan koelen, maar goed de kou zit dan nog in de cel.” En dit was nodig, want een goede 90% van het decoratiegroen dat WBE levert heeft koeling nodig, sommige exotische producten buiten gelaten. Zo worden dus ook de koelcellen het hele jaar door gebruikt.

Met de vernieuwde installatie van Air.clima, die zo is ontworpen en gebouwd dat ze zeer energie efficiënt zijn in gebruik, kan WBE dus weer even op weg, in ieder geval tot de volgende koelcel aan vervanging toe is, maar wie ze daarvoor zullen inschakelen zullen de meeste lezers van dit artikel wel kunnen raden.

Voor meer informatie:
Cees-Jan Roos
Westland Bloemen Export B.V.
+31 174 629 888
info@wbe.nl   
www.wbe.nl/


Air.clima BV
Veldkant 8
B – 2550, Kontich
+32 3 451 34 90
info@airclima.be 
www.www.airclima.be