Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer zicht op gevaar ophoping stoffen in gesloten watersysteem

Uit onderzoek naar ophoping van stoffen bij een gesloten watersysteem blijkt dat chloorbleekloog én sommige reinigingsmiddelen in zowel praktijkconcentraties als veel lagere concentraties 'aanzienlijke groeiremming' veroorzaken op plantjes. Bij ontsmettingsmiddelen is er, tenzij bij hoge dosering, geen kans op groeiremming. Op Glastuinbouw Waterproof geeft Erik van Os een update over het onderzoek. 

Vanaf 2027 is de ‘nagenoeg nulemissie’ van kracht en mogen Nederlandse tuinbouwbedrijven geen water met nutriënten en restanten gewasbeschermingsmiddelen meer lozen. Naast hoge natriumcijfers kan dat leiden tot ophoping van middelen die het leidingsysteem schoon moeten houden.

Onderzoekers beproefden een snelle methode om schade(drempels) te kunnen vaststellen. “Afhankelijk van het middel zagen we al bij lage concentraties nadelige invloeden”, zegt Erik van Os erover op Glastuinbouw Waterproof.

Bij echt gesloten telen, dus zonder lozen, kunnen stoffen in het gietwater die niet (of nauwelijks) door de plant worden opgenomen of in het watersysteem worden afgebroken, geleidelijk oplopen. Wanneer overmaat schaadt, is het zaak om dat in de gaten te houden.

Binnen het project ‘Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten’ wordt sinds 1 januari 2019 kennis ontwikkeld om het hergebruik van drainwater in substraatteelten te optimaliseren. Na de werkpakketten 1 (Telen met toelating van meer natrium) en 2 (De invloed van filtratietechnieken) verscheen onlangs het onderzoeksverslag over werkpakket 3: De invloed van toegevoegde producten op de waterkwaliteit.

Voor het volledige artikel klik hier door naar Glastuinbouw Waterproof. 

Publicatiedatum: