Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers komen met alternatief voor collectieve waterzuivering

Westlandse telers werken aan collectieve waterzuivering op AWZI Nieuwe Waterweg. Voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten is een extra zuiveringsstap nodig. Die zou worden uitgevoerd met ozon, waarbij ook bromaat een rol speelt. Die stof is recent verboden door de Nederlandse, waardoor telers nu een alternatief hebben uitgewerkt. 

Bij nabehandeling met ozon wordt bromide in het aangevoerde water omgezet in bromaat. Recent heeft het Rijk bepaald dat bromaat moet worden gezien als zeer zorgwekkende stof. Daarmee is deze techniek voor de collectieve zuivering niet wenselijk en niet haalbaar.

De kosten voor de collectieve zuivering worden gedragen door de ondernemers die zijn aangesloten bij de Water ZuiveringsCoöperatie Westland. Deze neemt naar verwachting deze zomer een besluit over de overeenkomst met Delfland. 

Glastuinbouwondernemers zijn verplicht restwater uit hun teelten te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen voor zij het lozen op het riool. In 2027 moeten ook de voedingsstoffen eerst uit het water. Glastuinbouw Nederland heeft Delfland gevraagd deze plicht voor een deel van de glastuinbouw collectief uit te voeren.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: