Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Software geeft binnen paar seconden inzicht in de winstgevendheid van te bouwen kas"

Het starten van een glastuinbouwbedrijf kan een ontmoedigende taak zijn, vooral als het gaat om het maken van een bedrijfsplan. Verschillende uitdagingen moeten worden overwogen bij het samenstellen van een plan voor dit type bedrijf, met inbegrip van de kosten van het opzetten van de kas, het type gewas dat zal worden geteeld en de markt voor het eindproduct. Met de internationaal stijgende populariteit van de glastuinbouw, zijn meer en meer mensen op zoek om in de business te stappen.

Echter, om succesvol te zijn, moet een nauwkeurige haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd voordat een teler glastuinbouwbedrijf begint. Een nauwkeurige rentabiliteitsstudie van de glastuinbouwactiviteiten zal telers helpen de onzekerheden in de markt te overleven, vooral in deze tijden van stijgende inflatie en energieprijzen. Dat zegt Vahan Hovsepyan van Greenhouse Formula Ltd. 

Hij heeft, met zijn team van experts, de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van Greenhouse Formula, een online software die automatisch een businessplanrapport maakt voor een glastuinbouwbedrijf op basis van gebruikersinput. Het bedrijf introduceerde de dienst dit jaar op Fruit Logistica in Berlijn. "Greenhouse Formula is een online Software as a Service ("SaaS")-applicatie die toegankelijk is op elke desktop en laptop om telers te helpen de winstgevendheid van kasprojecten in te schatten," legt hij uit. "De software produceert een professioneel, nauwkeurig financieel rapport dat wordt gebruikt voor investeringsbeslissingen door kasinvesteerders, telers, financiële instellingen, landbouwdeskundigen, enzovoort."

Vahan maakte eerder bedrijfsplannen voor kasteeltbedrijven en zag dat het hele proces veel gestroomlijnder had gekund. "Ik liet me benaderen door telers en investeerders om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van hun projecten. Historisch gezien waren commerciële kassen meestal in familiebezit. Tegenwoordig springen steeds meer niet-professionele investeerders in de tuinbouw met hogere eisen om een nauwkeurige financiële planning te maken voordat ze hun nieuwe kassen bouwen."

Hoe de winstgevendheid te voorspellen
De software vraagt de gebruiker een vragenlijst in te vullen waarin alle verschillende aspecten van hun kas worden aangegeven, inclusief afmetingen, gewassoorten, investeringsbedragen, marktprijzen, nutsvoorzieningen en andere uitgaven. Alles wordt dan automatisch berekend en telers en investeerders kunnen een volwaardig financieel rapport waarderen. "De gevisualiseerde en goed gestructureerde vragenlijst, ontwikkeld door financiële experts met tuinbouwkennis, begeleidt gebruikers bij het invullen van de benodigde gegevens en laat tegelijkertijd onervaren investeerders kennismaken met alle aspecten van de bedrijfsvoering in kassen," legt Vahan uit.

Volgens Vahan maakt de software financiële projecties en maakt het eindrapport op basis van complexe financiële formules en algoritmen die compatibel zijn met de International Financial Reporting Standards. De software, die voor elk land en gewas werkt, volbrengt deze enorme taak binnen enkele seconden. Het levert een PDF-rapport op met een prognose en analyse van alle uitgaven, inkomsten, kapitaalinvesteringen en financiële overzichten voor een periode van tien jaar. Een andere belangrijke functie van de dienst is de scenario-analyse, waarbij gebruikers kunnen spelen met belangrijke parameters zoals opbrengst en verkoopprijzen om hun impact op de winstgevendheid te meten.

"Met Greenhouse Formula kunnen telers en investeerders zien hoe financieel aantrekkelijk het bedrijf is en of het nodig is om veranderingen door te voeren en gebieden te vinden voor optimalisatie. In vergelijking met traditionele adviesoplossingen die op de markt beschikbaar zijn, is Greenhouse Formula veel eenvoudiger, goedkoper en sneller."

"Als eerste wapenfeit waardeerden we de grote belangstelling van tuinbouwdeelnemers tijdens GreenTech Amsterdam 2022 en Fruit Logistica 2022, waar we zijn geselecteerd als een van de 20 startups. Daarom zijn we nu continu bezig met het verbeteren van de dienst op basis van feedback van gebruikers en kijken we ondertussen uit naar het aantrekken van investeringen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten."

Voor meer informatie:
Vahan Hovsepyan 
Greenhouse Formula Ltd
info@greenhouseformula.com 
greenhouseformula.com  

Publicatiedatum: