Hoe heeft de huidige gasprijs effect op de kweek van kerststerren?

Tholen - Veel kwekers zetten kerststerren in de kassen rond de zomermaanden, omdat het een snelgroeiende en relatief makkelijk te kweken plant is. Maar hier is natuurlijk wel verwarming voor nodig, dus de vraag blijft of dit nog wel loont met de huidige hoge energieprijzen.

Bij Kwekerij van Os in Poeldijk hebben ze hier vooralsnog geen last van, aangezien ze de gasprijs nog voor enige tijd vast hebben staan. Maar in de huidige situatie geeft zelfs dat geen honderdprocent zekerheid meer. “Feitelijk kunnen wij nog gewoon doorgaan, maar het is net wat de overheid bepaalt. Die kunnen het nog overrulen, want als het gas op een gegeven moment op is, dan is het op. Het is dus nog wel spannend elke dag,” zegt eigenaar Nico van Os erover. 

De gasprijzen spelen natuurlijk mee in zo goed als iedere sector die verwarming nodig heeft en zal ook bij veel kwekers voor onzekerheid zorgen. Maar hierbij komt natuurlijk de vraag of het product dat je levert zo überhaupt nog wel rendabel kan zijn. Bij de kerststerren is dit ook zeker het geval volgens Nico.

“Het hangt ervan af wat het op gaat brengen. Je verkoopt misschien driekwart op bestellingen tegen een vaste prijs, maar je hebt dus altijd iets over en dat breng je natuurlijk naar de vrije markt en de veiling, en als dat niet goed gaat, dan gaat je gemiddelde toch omlaag.”

Waar je sommige producten nog wel even koel kan houden, gaat dit bij kerststerren totaal niet, want daar zit een duidelijke ondergrens in qua temperatuur. “Kerststerren kan je niet zo maar koud zetten. Stel dat we een week geen gas hebben, dat gaat niet, zeker als het rond november of december is.” 

Nico geeft aan dat het zoeken naar een alternatief voor de plant ook niet zal gaan bij hem, en hij door gaat met het kweken van de minikerstster die dit jaar ook weer vanaf week 43 leverbaar zal zijn.

Voor meer informatie:
Kwekerij van Os
Wateringseweg 25                                                
2685 ST Poeldijk
+31 6 53 70 69 21‬
info@nicovanos.nl
www.nicovanos.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven