Paul Freriks, Veilingmeester in Naaldwijk

"Mooie start van de zomer"

De mussen vallen nog niet dood van het dak, de schoolvakanties moeten nog beginnen, maar de zomer is zeker begonnen. En gelukkig was er nog genoeg handel, constateert Veilingmeester Paul Freriks. Onderstaande blog is van zijn hand.

Ondanks het relatief warme weer gingen de prijzen bij de snijbloemen aan de klokken over algemeen nog redelijk tot goed. Nog steeds is de kleur wit goed aan de prijs vanwege de vele trouwerijen. Inzoomend op een aantal producten zien we dat de meeste Pioenen inmiddels van het land af zijn. De aantallen Pioen nemen daardoor af aan de klokken en dat zorgt weer voor oplopende prijzen. Ook Hortensia’s gaan ondanks de relatief grote aanvoer nog goed van de hand. Opvallend is dat Gypsophila dit jaar goed aan de prijs is. In een boeket kan dit wel eens het duurste product zijn.

We zien ook steeds meer vraag naar diverse Zomerbloemen, dat vertaalt zich in redelijke tot goede prijzen. Bij Chrysant zien we de kleuren roze, paars en wit wel wat onder druk staan. Er staan relatief veel Bloeiende- en Groene kamerplanten aan de klokken, maar er is helaas weinig vraag naar. De retail-handel (potmaten 12 en 17cm) zijn matig tot slecht in prijs, de overige maten zijn op hetzelfde niveau als in 2019. De Zamioculcas, Dracaena en Cupressus worden daarentegen redelijk tot goed gewaardeerd. Komende weken gaan de vakantieperiodes in; van oudsher altijd lastige weken.

Kwekersbezoek in Kenia
Begin mei was ik samen met collega veilingmeester Linda de Ruiter op kwekersbezoek in Kenia. Het aandeel vanuit Kenia binnen Seizoensbloemen bedraagt circa een kwart van het totale aanbod Seizoensbloemen. Dat komt neer op zo’n 380 miljoen stelen vanuit Kenia per jaar. Het Keniaanse product is daarmee erg relevant voor ons, zeker in de periodes dat wij die producten vanuit Nederland niet op de klokken hebben. Wat ons opviel tijdens onze bezoeken aan de verschillende kwekers, is dat Kenia een erg vruchtbare grond heeft. Ze telen er kwalitatief hoogwaardige producten. Het watermanagement is nagenoeg overal op orde. Transport naar Nederland blijft helaas wel een issue.

Leerzaam voor kwekers en ons
Veel Keniaanse kwekers hebben de wens te diversifiëren in assortiment en zoeken daarom nieuwe producten om te telen. Tijdens onze bezoeken adviseren we kwekers hoe zij hun producten (nog) beter kunnen vermarkten aan onze klokken. We merken dat kwekers in het buitenland de bezoeken van een veilingmeester erg leerzaam vinden en zij waarderen het ook echt dat je langskomt. Maar ook voor ons veilingmeesters is dit uiteraard zeer leerzaam. Het is voor ons namelijk goed om te zien hoe (en waar) de bloemen groeien die we dagelijks veilen. We blijven daarmee niet alleen goed op de hoogte van de ontwikkelingen bij de kwekers (bijvoorbeeld uitbreiding of krimp), maar zien en horen zo ook veel beter wat er speelt bij onze leden en aanvoerders in die landen.

Connect to grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven