Vraag naar luchtvracht begint af te nemen door wereldwijde economische onrust

De sterke vraag naar vrachtvervoer, die de luchtvaartmaatschappijen tijdens de Covid-pandemie overeind hielp, begint af te zwakken tegen de achtergrond van de groeiende economische onzekerheid. Deze onzekerheid is ten dele aangewakkerd door de decennialang hoge inflatie. Een mogelijke verzwakking van de luchtvrachtmarkt valt samen met een groeiende bezorgdheid in de luchtvaartsector dat het weer aantrekkende passagiersverkeer, waardoor luchtvaartmaatschappijen minder afhankelijk zijn geworden van vrachtinkomsten, wel eens van voorbijgaande aard zou kunnen zijn.

Uit de Baltic Air Freight Index blijkt dat de wekelijkse transactietarieven voor algemene vracht vorige week met 8,7% zijn gedaald, terwijl de luchtvaartgroep IATA maandag heeft gezegd dat de vrachtinkomsten van de luchtvaartmaatschappijen dit jaar met 6,4% zullen dalen.

Edward Bell, econoom bij Emirates NBD (ENBD.DU), een leningverstrekker in Dubai, beschreef consumenten en bedrijven als geconfronteerd met een "soort draaikolk van prijsdruk" waar ze de rest van het jaar in toenemende mate gevoelig voor zullen zijn.

Op de vrachtvervoersmarkt - zowel in de lucht als op zee - zijn de tarieven sinds de pandemie de hoogte ingeschoten door een enorme capaciteitsinkrimping, waardoor er nog maar weinig ruimte overblijft in vergelijking met de vracht die wordt verscheept.

Bron: reuters.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven