Eindelijk weer IFTEX!

Tholen - Na twee edities overgeslagen te hebben is er eindelijk weer een International Floriculture Trade Exhibition (IFTEX) in Nairobi, Kenya. 80% van de deelnemers van toen is terug, zo vertelde Dick van Raamsdonk bij de openingsceremonie, en dit mag een uitstekende score heten. Weliswaar laten enkele internationale toeleveranciers verstek gaan en zijn er, naar verluidt met name door consolidering, iets minder kwekers, maar alle grote producenten en veredelaars zijn present. Bovendien is ook bezoek in grote getalen op komen draven, qua drukte merkt men geen verschil met pre-coronatijden.


Openingsceremonie

Het zijn geen makkelijke jaren geweest, zo vertelde Richard Fernandes, voorzitter van de Kenya Flower Council (KFC) bij de openingsceremonie, maar toch is de sector flink gegroeid. Werd in 2020 voor 135.000 ton aan bloemen verkocht, dit jaar stevent de sector af op 210.000. Een parallelle ontwikkeling is, zo vertelt Richard, een toenemende focus op Azië. Nederland is verreweg de grootste afnemer van de de Afrikaanse bloemen, maar het aandeel van m.n. China in het gehele sierteeltbedrijf neemt steeds verder toe.

Signing the Framework of Cooperation


Duncan Magambi, Johnstone Mulary, Albert Otieno en Benard Nyambega van KFC

Toch is corona niet weg, en dan hebben we het niet alleen over reisbeperkingen. Transport is schrikbarend veel duurder geworden en omvat vandaag de dag zowat 50% van de kosten. Transport is dan ook een van de belangrijkste topics op de beurs. Deze ochtend is op de beurs de Flowers by Sea Conference georganiseerd (verslag volgt), en bij de opening werd een Framework of Cooperation* getekend. Hierin spreken KFC en de Nederlandse ambassade af samen de mogelijkheden voor transport over zee nader te verkennen en aan te jagen. "Als alles over zee zou gaan, dan zouden we de CO2- uitstoot met 90% naar beneden brengen. Bovendien wordt de consument steeds kritischer waar het aankomt op de herkomst en duurzaamheid van onze producten."

Esther Katini, Beatrice Chemeli, William Murgor, Joel Busieney en  Ruth Jebet van Zena Roses ltd

Salim Juma, Shadrack Ngaruiya, Sammy Okwara, Vikas Chaudhari en Zakari Okubaja van East African Business Company

FloralDaily is van de partij en struint de beurs af voor nieuwtjes en het maken van een uitgebreide fotoreportage – stay tuned!

*Klik hier voor meer informatie over de Framework of Cooperation


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven