Exporteren op VK fluitje van een cent met Phimex

Vorig jaar heeft de Nederlandse en Europese handel te maken gekregen met de Brexit. Dit is naar verluidt voor veel kwekers en telers reden geweest om te stoppen met de handel naar het VK, omdat ze het probleem niet konden overzien en/of schrokken van allerlei formaliteiten als het verplicht keuren van plantmateriaal, de invoering van het plantenpasport en het maken van exportdocumenten.


Amanda Boin, links een kijkje op de werkvloer

“En dat is zonde”, weet Amanda Boin, directeur van Phimex Douane Expediteurs Waddinxveen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in douanezaken en faciliteert exporterende partijen in het regelen en afhandelen van alle mogelijke bijkomende handelingen en aangiften. “Als douane-expediteur kunnen wij een belangrijke rol in deze keten innemen, waardoor dit niet meer ‘eng’ of ‘lastig’ is. Zodoende hebben we al veel exporteurs kunnen helpen.”

De meeste kwekers hebben altijd tegen de zogeheten ‘incoterm EXW’ geleverd. Deze incoterm regelt dat alle risico’s en kosten bij de koper liggen, en deze koper op zijn beurt zelf alle formaliteiten moet regelen. Dit gaat tegenwoordig niet zo makkelijk meer omdat de exporteur altijd gevestigd moet zijn in de EU, ofwel de Engelse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt de kweker, die exporteert naar het VK, verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. 

Allemaal formaliteiten waar de handel niet op zit te wachten. “Vooral toen Brexit net speelde, merkten we dit enorm in alle reacties van kwekers waar wij contact mee hadden”, vervolgt Amanda. “Veel kwekers zijn niet bekend met alle formaliteiten die als gevolg van de Brexit zijn ontstaan. Door al deze formaliteiten over te nemen kunnen wij een administratieve last overnemen en ervoor zorgen dat kwekers weinig tot geen extra handelingen hoeven te verrichten t.o.v. de situatie van voor de Brexit.”

Voor meer informatie:
Amanda Boin
Phimex
amanda@phimex.nl
www.phimex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven