Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemen goed geprijsd, rush op tuinplanten lijkt voorbij

Tholen - Bloemen zijn nog altijd aardig aan de prijs en zolang dat zo blijft is er 'hoop'. Dat lijkt zo'n beetje het sentiment te zijn onder de bloemenkwekers, die met torenhoge grondstoffen- en vooral energieprijzen kampen en zich door de eigen overheid, wat zullen we zeggen, ronduit geschoffeerd weten. Zie bij wijze van voorbeeld deze brief van kweker Kees van Egmond aan Laura Bromet, politica van Groen Links en medeverantwoordelijk voor het populariseren van het woord g(l)astuinder.

Dat sentiment klopt in ieder geval waar het de omzetcijfers van Royal FloraHolland betreft. Afgelopen maand werden de bloemen evengoed betaald als in april vorig jaar. En april vorig jaar was een prima bloemenmaand, zoals eigenlijk alle bloemenmaanden van de (bijna) gehele afgelopen twee jaar prima bloemenmaanden waren. Wel waren er nu iets minder stuks op de markt (-3%), wat voor een dito omzetdaling leidde.

Verder valt op dat er 10% minder rozen op de markt kwamen, een gevolg van het geslonken aanbod vanuit de rozenkwekers die in verschillende gevallen koud gingen. Rozen an sich werden met 11% hogere prijzen echter goed verkocht. Tulpen hadden het echter moeilijk, een vergelijkbaar aanbod met vorig jaar werd ruim een kwart minder betaald, met dit omzetdaling tot gevolg. Chrysanten waren dan weer 17% beter geprijsd, tegen een maar licht gedaald aantal stelen (-5.6%).

In potplanten werd een beetje verlies genomen. Het aanbod groeide een klein beetje (0.8%), prijzen waren echter ruim 8% lager. In tuinplanten lijkt de piek van afgelopen jaar niet te worden geevcenaard, het aanbod was flink lager, de omzet volgde eenzelfde lijn. De gemiddelde prijs was echter nagenoeg gelijk met april vorig jaar (-1.2%).