Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Olieprijs daalt, brandstofprijs daalt

De olieprijs is bijna terug op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Dat berichtten landelijke media gisteren. Eenzelfde daling van de gasprijzen is nog niet het geval. Ondertussen zou een olie-embargo door de Europese Unie een stapje dichterbij zijn. In deze korte crisisupdate meer hierover.


De contractprijs voor winter 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 11 april 2022. Klik hier voor de actuele gasprijzen. 

De daling van de olieprijs komt onder meer door lockdowns in China. Een vat Brent-olie kostte gisteren iets minder dan 99 dollar. Op 23 februari, de dag voordat de oorlog begon, was dat iets onder de 97 dollar. Op 8 maart bereikte de prijs het hoogste niveau sinds de inval, dat was toen 128 dollar. Brent is de Europese standaard voor olie. Vanwege lockdowns is de verwachting dat China minder olie nodig heeft. 

Als gevolg van de dalende olieprijs daalt ook de brandstofprijs, los van de daling als gevolg van de accijnsverlaging. Paul van Selms van UnitedConsumers zegt tegen persbureau ANP, zo schrijft de NOS, dat hij verwacht dat de brandstofprijzen nog verder zullen dalen in navolging van de olieprijs. Het zou dan kunnen dat automobilisten straks zelfs goedkoper uit zijn dan voor de oorlog, geholpen door de accijnsverlaging. Maar nog altijd zijn de brandstofprijzen in historisch opzicht hoog. Bekijk de actuele brandstofadviesprijzen, bijgehouden door UnitedConsumers, hier

Of de Europese Unie Russische olie gaat weren, dat is ondertussen nog onderwerp van debat. Minister Hoekstra gaf gisteren aan dat hij denkt dat na gesprekken gisteren een embargo 'weer een stapje dichterbij is gekomen', schrijft het Friesch Dagblad

Na het uitsluiten van Rusland uit het internationale betalingsverkeer, het bevriezen van buitenlandse tegoeden, inbeslagname van vastgoed en luxejachten, het boycotten van kolen en Russische schepen wordt de lijst van mogelijke aanscherpingen steeds kleiner, somt de NOS op in een artikel over een onderzoek waaruit blijkt dat 'we' nog altijd dagelijks 2 euro per persoon aan Rusland betalen. Een olieboycot zou de volgende stap kunnen zijn, maar daarna is een boycot van gas de volgende en min of meer laatste zware maatregel.