Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer veilig hergebruik drainagewater vraagt om investeringsslag

Om uitspoeling te voorkomen, vervat in de zogenoemde zorgplicht, kunnen grondtelers twee dingen doen. Het eerste is watergeven op maat met behulp van de virtuele lysimeter, als die gereed is. Het tweede is hergebruik van drainagewater, maar daarvoor is in het algemeen investeren noodzakelijk, zo legt Erik van Os van Wageningen University & Research op Glastuinbouw Waterproof uit. 

Hij is projectleider in het project ‘Kringloopbestendig telen in grond en op zandbedden’. Halverwege dat project zijn er nog weinig conclusies en aanbevelingen te formuleren. Door de coronapandemie is het vertraagd en is de einddatum verplaatst naar juli 2023.
Doel van het project is om problemen te tackelen die meer hergebruik van drainagewater tegenhouden.

Inmiddels zijn er twee of drie inventarisatierondes geweest bij tien bedrijven die in de grond telen. Knelpunt is niet de kwaliteit van het drainagewater. Voor meer hergebruik van drainagewater – als de kwaliteit in orde is – is een investeringsslag nodig, denkt Eric. 

Lees meer op Glastuinbouw Waterproof. 

Publicatiedatum: