Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Daglichtkas in SDE++-regeling

De inzet van zonnewarmte wordt dankzij oplopende gasprijzen en subsidie, steeds interessanter. Om de glastuinbouw te verduurzamen zijn alle duurzame energiebronnen noodzakelijk. Om zonne-energie maximaal te benutten ontwikkelde Technokas de Daglichtkas, een systeem dat zonnewarmte ‘oogst’.

Het systeem is opgenomen in een recent verschenen Factsheet Zonnewarmte Glastuinbouw van Kas als Energiebron. Technokas staat er bij stil en wijst ook op de mogelijkheid SDE++-subsidie voor gebruik van de techniek aan te vragen. "Afhankelijk van het systeem en het energiegebruik zijn de terugverdientijden zeer acceptabel. De onrendabele top is, dankzij SDE++-subsidie en/of groenfinanciering, in meerdere gevallen al binnen 5 jaar te overbruggen. Bovendien kun je het oogsten van zonnewarmte ook effectief inzetten in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem. Ook voor WKO-systemen is de zogenoemde MEI-subsidie beschikbaar." 

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat over de Daglichtkas: 

Met een daglichtkas gebruikt u zonlicht voor de verwarming van een tuinbouwkas. Sommige gewassen in tuinbouwkassen zijn minder gebaat bij direct zonlicht. U kunt dan een deel van het invallende zonlicht opvangen met een zonthermisch systeem (daglichtkas). U slaat de warmte vervolgens op in een seizoensopslagsysteem. In het stookseizoen haalt u de warmte dan weer uit de seizoensopslag. Met een warmtepomp verhoogt u de temperatuur. De warmte gebruikt u voor verwarming van de tuinbouwkas. 

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U mag de installatie niet gebruiken voor koeling. Systemen die ook koelen hebben gemiddeld geen onrendabele top. Dit betekent dat de investering in deze installaties zich terugverdient. 
  • De warmtepomp moet een thermisch vermogen hebben van minimaal 0,5 MWth en een COP-waarde (Coefficient of Performance) van minimaal 5,0.
  • Het zonvolgend collectorsysteem vormt een integraal onderdeel van een nieuwe tuinbouwkas.
  • Het afgegeven vermogen van de zonnecollector moet minimaal 4 maal het afgegeven vermogen van de warmtepomp zijn die u plaatst. Daardoor weet u zeker dat de zonnecollector voldoende warmte genereert om de seizoensopslag weer volledig op te laden.

Voor meer informatie:
Technokas
[email protected]
www.technokas.nl

Publicatiedatum: