Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere boeketten door stijgende prijzen

Uit het Marketingrapport Bloemisterijen 2022 van marktdata.nl blijkt dat veel bloemisten zich zorgen maken over de toekomst. Al jaren achtereen loopt het aantal bloemenzaken in Nederland terug en de recente kostenstijgingen zetten de marge verder onder druk. Veel bloemisten richten zich dan ook meer op kleinere boeketten en meer toegevoegde waarde om de kosten te drukken.

Afname aantal bedrijven en vestigingen
Over de afgelopen vijf jaar laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen van bloemisterijen een afname zien. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “winkels in bloemen en planten” is de afgelopen vijf jaar met 7,1 procent afgenomen van 3.255 in het jaar 2016 tot 3.025 in het jaar 2021. In het, tijdens het onderzoek, lopende jaar 2021 is er vooralsnog geen sprake van een verdere afname van het aantal bedrijven. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode afgenomen met 6,7 procent, van 3.660 in het jaar 2016 tot 3.415 in het jaar 2021.

De provincie Zuid-Holland telt met 660 bloemisterijen het grootste aantal vestigingen. 18,3 Procent van alle bloemisterijen is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met 45 bloemisterijen het kleinste aantal ondernemingen. Het onderzoeksrapport toont ook het gemiddeld aantal inwoners per bloemist per provincie, waardoor inzichtelijk wordt gemaakt waar de concurrentie relatief sterk is, of waar er relatief veel ruimte is voor startende bedrijven of groeiers.

Daarnaast zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 47761 (bloemisterijen) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 1.681 ondernemingen die bloemisterijen als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die bloemisterijen als nevenactiviteit hebben betreft het in 6,7 procent van de gevallen groothandels in bloemen en planten. Daarnaast komen bloemisterijen als nevenactiviteit veel voor bij hoveniersbedrijven, kunstzinnige vorming van amateurs en dierenspeciaalzaken.

Prijsstijging
Het meest genoemde aspect waar de bloemisten zich momenteel zorgen om maken zijn de sterk gestegen kosten van met name snijbloemen. Maar eigenlijk geldt dit voor alle handelsproducten. Daarnaast stijgen ook de lonen harder dan in het verleden. Het resultaat voor belasting van een bloemenzaak bedraagt volgens cijfers van het CBS gemiddeld circa 10 procent. De personeelskosten bedragen 16 a 17 procent van de netto omzet en de inkoopwaarde van de omzet bedroeg 57 a 58 procent van de netto omzet. Stijgende inkoop- en personeelskosten gaan ten koste van het resultaat voor belasting.

De belangrijkste producttrends zijn natuurlijke en duurzame producten. Daarnaast verwacht men een toenemende vraag naar kleinere boeketten als gevolg van de stijgende prijzen van bloemen en planten. Ook voorziet een deel van de bloemisten een groei in de verkoop van vazen, tuinproducten en planten.

Overigens blijkt in het onderzoeksrapport uit een big data analyse van het online zoekgedrag dat de consument minder prijsgevoelig is geworden op het gebied van bloemisten en boeketten. Ten opzichte van de ontwikkeling van het totale zoekvolume op het gebied van bloemisten en boeketten is de ontwikkeling van het zoekvolume van prijsgerichte zoekopdrachten de afgelopen paar jaar achter gebleven. Daarmee lijkt de consument relatief gezien minder prijsgericht te zoeken en dus ook minder prijsgevoelig te handelen. In het jaar 2021 is er sprake van stabilisatie.

bron: Marktdata.nl

Publicatiedatum: