Energieprijzen gaan opnieuw door het dak

We houden het kort deze week: de energiemarkt blijft een drama. Kijk er de grafieken maar op na. Schuurde de gasprijs vorige week nog tegen de 100 ct/m3-grens, deze week schoot de prijs door die grens heen.

Opnieuw werden er records gebroken, de aanvoer van gas uit Rusland blijft heel laag, het weer werkt niet mee waardoor ook elektriciteitsprijzen door het dak gaan en de gasvoorraden lijken niet afdoende.


De gasprijs voor kwartaal 1 2022. Klik hier voor vergroting.

Politiek
Ondertussen wijzen steeds meer vingers naar de politiek, zeker na berichten over leveringszekerheid die deze winter in gevaar zou zijn. Specialisten van AgroEnergy schrijven er ook over in hun energie-update. "Er is deze week veel aandacht in de media voor de leveringszekerheid van gas deze winter. Dit is echt een politiek thema geworden. Het borgen van de leveringszekerheid in Nederland is een kerntaak van Gas Transport Services (GTS). GTS had een afschakelplan voor noodsituaties op hun website, wat overigens recent verwijderd is. In dit plan stond dat eerst de producenten gevraagd wordt om waar mogelijk hun productie te verhogen en vervolgens worden de afnemers op industriële en private gasontvangststations gevraagd om te minderen of af te schakelen. Dit raakt dan ca. 5 tuinbouwclusters. Ten slotte zijn de afnemers achter de openbare gasontvangststations aan de beurt, en dus alle andere afnemers. Dit lijkt een logische volgorde, maar het is ook duidelijk dat zo gauw afnemer gevraagd wordt om af te schakelen dit tot grote economische schade leidt." 

Lees de hele update van AgroEnergy hier.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven