Insecten houden meer én langer zware gewasbeschermingsmiddelen vast dan gedacht

Insecten blijken veel meer én langer zware gewasbeschermings-middelen vast te houden dan werd gedacht. Duitse wetenschappers troffen op vliegende insecten van 21 onderzochte natuurgebieden gemiddeld 16 pesticiden per gebied aan. Op insecten van één locatie werd zelfs een mix van 27 gifstoffen aangetroffen, schrijft Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant naar aanleiding van een wetenschappelijke publicatie.

Dat afzonderlijke gewasbeschermingsmiddelen effect kunnen hebben op de insectenstand, was al bekend. De Duitse onderzoekers wijzen in hun artikel in Scientific Reports op de gevaren van een mix van meerdere gewasbeschermingsmiddelen, in het artikel 'gifstoffen' genoemd. Tot nu toe werden resten van gifstoffen in de land- en tuinbouw vooral vastgesteld aan de hand van plantenresten en bodemmonsters. Het onderzoeksteam van de universiteit van Koblenz-Landau ving op 21 beschermde natuurgebieden – vergelijkbaar met Nederlandse Natura 2000-gebieden – vliegende insecten met zogeheten Malaise-vallen, een soort fuiken.

Dat is dezelfde methode waarmee Duitse onderzoekers in 2017 tot de schokkende conclusie kwamen dat de totale biomassa van vliegende insecten in Duitse natuurgebieden sinds 1989 met ruim 75 procent was afgenomen. Het nieuwe onderzoek lijkt de belangrijkste oorzaak daarvan te onderstrepen.

De gevangen dieren werden bewaard in ethanol, waarna niet de insecten, maar de ethanol werd onderzocht op gifstoffen. In totaal vonden de onderzoekers zo de sporen van 47 verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers in zestien gebieden de stof thiacloprid hebben vastgesteld. Dat is een zogeheten neonicotinoïde, die zo schadelijk is dat de EU het middel inmiddels verboden heeft. Op basis van hun onderzoek stellen de wetenschappers dat het goedkeuringsproces van de EU hiaten bevat: bestrijdingsmiddelen worden doorgaans getest op hun afzonderlijke actieve bestanddelen. Zo blijft onbelicht welk effect de opeenhoping heeft op insecten van zoveel verschillende bestrijdingsmiddelen als nu gemeten.

Lees het complete artikel op www.volkskrant.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven