Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overnames VHC mede mogelijk gemaakt door provinciale regeling ‘Ondersteuning bij crisismanagement'

Dit jaar nam chrysantenkweker Van Helvoort Company (VHC) twee bedrijven van collega’s over. Door de overnames kan VHC de productie van Santini chrysanten flink vergroten, en daarmee inspelen op de groeiende behoefte van de markt. De provinciale regeling ‘Ondersteuning bij crisismanagement’ hielp de ondernemers bij het maken van de best passende keuzes.

Evert van Helvoort en Peter van der Werf

‘Dat we groeistappen wilden zetten, was al langer duidelijk. Maar we worstelden met de vraag hoe we die stappen het best konden realiseren’, vertelt Evert van Helvoort. Samen met zijn vader Gert en zijn broers Henk en Frans, staat Evert aan het roer van de Van Helvoort Company. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het telen van Santini ’s voor zowel de retailmarkt als groothandel.

Toen in 2020 de coronacrisis losbarstte, had dat grote gevolgen voor de glastuinbouw. Onder meer bloemenkwekers zagen hun afzet stagneren. Greenport Gelderland besloot om de helpende hand te bieden, en kwam met de regeling ‘Ondersteuning bij crisismanagement’. Kort gezegd komt de regeling erop neer dat provincie Gelderland driekwart van de kosten betaalt als een tuinbouw-ondernemer een adviseur inhuurt om te sparren over de ontstane situatie, en om een plan van aanpak te maken.

Ook bij VHC was er in de eerste maanden van de coronacrisis sprake van een dramatische terugval van de afzet. ‘Corona zorgde niet alleen voor een plotselinge en tijdelijke afzetdip, maar vergrootte bij ons ook het besef dat er iets moest gebeuren. We hadden in de jaren ervoor wel een strategisch bedrijfsplan gemaakt, maar de vraag was hoe we de uitvoering gestalte konden geven. Of anders gezegd: hoe konden we het bestaande patroon doorbreken. Met behulp van de crisisregeling van Greenport Gelderland raakten we daarover in gesprek met Fidus Advies’, vertelt Van Helvoort.

Adviseur Peter van der Werf van Fidus Advies ondersteunde de kompanen van VHC bij het maken van een plan van aanpak. ‘We zagen een bedrijf waarvan de productiecapaciteit tot het laatste hoekje benut werd’, aldus Van der Werf. ‘Ook de afzetplanning was volledig gevuld. Tegelijkertijd is er sprake van een markt die vraagt om meer product dan VHC kan bieden. Samen met de ondernemers kwamen we tot de conclusie dat een snelle uitbreiding van het teeltoppervlak gewenst zou zijn. De kortste klap om dat te realiseren is door het overnemen van andere bedrijven. Het zelf ontwikkelen van nieuwe teeltlocaties kost veel meer tijd.’

Evert van Helvoort vult aan: ‘We hebben vooral geredeneerd vanuit de wensen van onze klanten. Die geven niet alleen blijk van een groeiende vraag; er ontstaat meer ruimte voor Santini ‘s in het boeket. Onze klanten willen daarvoor het liefst terechtkunnen bij één loket. Dat wil zeggen: te maken hebben met één aanspreekpunt, één planningsafdeling en één track-and-trace-traject. Daar proberen wij met onze bedrijfsontwikkeling invulling aan te geven. En zo heeft de regeling ‘Ondersteuning bij crisismanagement’ bijgedragen aan onze koersbepaling.’

Overnamekansen waren er al snel
Nadat de ondernemers van VHC hadden bepaald dat ze door overnames groeistappen wilden zetten, deden zich al snel overnamekansen voor. Dit jaar lukte het VHC om twee chrysantenkwekerijen in de buurt over te nemen. Sinds 1 augustus is hierdoor het teeltoppervlak van 12,5 ha toegenomen met 2,5 ha naar 15 ha. Per 1 januari 2022 komt daar nog eens 6,5 ha bij. Met een teeltareaal van 21,5 ha kan VHC de Santini-productie laten groeien naar zo’n 110 miljoen stelen per jaar.
De bedrijfsgroei van VHC is niet alleen passend met het oog op de afzetmarkt; ook vanwege de beschikbare managementcapaciteit van de vier ondernemers was er ruimte om te groeien.

Optimalisatie
Na twee forse overnames is de focus van de ondernemers voorlopig gericht op optimalisering en verduurzaming van de productie. Ook hierbij is Fidus Advies betrokken. ‘Bij verduurzaming is energie een belangrijk onderwerp. Omschakelen naar Ledverlichting op alle locaties is een stap waarmee VHC inmiddels ver gevorderd is. Teelt technisch is er bij VHC de afgelopen jaren al veel gebeurd om duurzaam te kunnen produceren’, vertelt Van der Werf. ‘Een punt dat nu aandacht nodig heeft is het organiseren van de personeelsinzet op de verschillende locaties.’ Van Helvoort spant zich in om medewerkers met een passende opleiding te vinden of ze geschikte scholing aan te bieden. ‘Maar het vinden van de juiste opleidingen waar het om vakkennis draait, valt nog niet mee.’

Markt ziet er goed uit
Kweker Van Helvoort is positief gestemd over de ontwikkelingen op de internationale afzetmarkt voor bloemen. ‘Corona had in de beginfase een grote negatieve invloed op de markt. Daar is nu weinig meer van te zien. Europa breed is de vraag naar bloemen flink toegenomen. Door corona zijn de bestedingsmogelijkheden voor consumenten ingeperkt. Dat komt de verkoop van bloemen ten goede. Daarnaast zien we dat de afzetmarkt voor bloemen in Oost-Europa sterk groeiende is. We zien dan ook volop kansen.’

bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard

Publicatiedatum: