Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse tuinbouwconsulenten krijgen kijkje in Nederlandse keuken

Tuinbouwconsulenten van de Boerenbond zijn vorige maand op bezoek geweest bij ZLTO en teler De Ruwenberg in Etten-Leur om het over arbeid te hebben. Hieronder het verslag dat zij op hun website delen.

Op 1 oktober bezochten we onze Nederlandse collega’s van ZLTO in Den Bosch om info uit te wisselen over de actualiteiten op het vlak van tewerkstelling in Nederland en België. Verschillende uitdagingen voor werkgevers in de land- en tuinbouwsector kwamen aan bod. Zo ging het onder meer over het kostplaatje van arbeid, de krapte op de arbeidsmarkt en hoe we hiermee kunnen omgaan, de regels met betrekking tot huisvesting van seizoenswerknemers, de fiscaliteit voor seizoensarbeiders in Nederland en de Europese regels inzake de sociale zekerheid.

In Nederland verloopt het tewerkstellen van personeel anders dan bij ons. Een van de grote verschillen is dat er in Nederland niet met een plukkaart gewerkt wordt. Het Belgisch systeem van seizoensarbeid kennen ze in Nederland niet. Om personeel tijdelijk in dienst te nemen, werken tuinbouwers vaak via een uitzendbureau. Hierdoor zijn zij niet de directe werkgever.

Een ander verschil dat tijdens de uitwisseling aan bod kwam, is de regelgeving rond huisvesting. In Nederland moet je huisvesting voldoen aan een keurmerk om de kosten van de huisvesting via het loon te kunnen inhouden. Indien je met je huisvesting niet bent aangesloten bij het keurmerk, mogen de kosten van huisvesting niet via de loonbon in rekening worden gebracht. Sinds enkele jaren is het in Nederland ook verplicht om de loonbetalingen giraal via een IBAN-nummer te laten verlopen.  

Bellen naar de Werkgeverslijn
Naar dienstverlening richting werkgevers is de Werkgeverslijn in Nederland een belangrijke organisatie. Dit is hét aanspreekpunt voor ondernemers in de land- en tuinbouw en wil goed werkgeverschap bevorderen. Werkgevers kunnen gratis bij de Werkgeverslijn terecht voor zeer uiteenlopende informatie rond arbeidsrecht, ontslagrecht, pensioen, levenslang ontwikkelen … Ze geven advies aan land- en tuinbouwers, maar daarnaast ook aan accountants en aan uitzendbureaus. Via de Werkgeverslijn kan er ook aan de belangenorganisaties doorgegeven worden wat er leeft op het terrein, als input voor bijvoorbeeld cao-onderhandelingen.

Bedrijfsbezoek
In de namiddag bezochten we de zachtfruitkwekerij De Ruwenberg in Etten-Leur. Dit bedrijf telt 120 ha teelten, waarvan 30 ha onder glas. Ze hebben meer dan 50 jaar ervaring in het telen van aardbeien en telen daarnaast ook frambozen en bramen. De teelten vinden plaats in de vollegrond, in kassen en op stellingen. Door de spreiding in teelten en teeltsystemen hebben ze een uitgestrekte arbeidsperiode van mei tot en met december.

Bij deze teelten komt er veel arbeid kijken, waardoor ze op piekmomenten tot 300 werknemers tewerkstellen. Deze werknemers verblijven in een huisvesting op het bedrijf en ieder van hen heeft een fiets ter beschikking om naar de winkel te gaan of zich te verplaatsen door het bedrijf. De huisvesting bestaat uit ruime comfortabele wooneenheden met enkele gemeenschappelijke ruimtes.

Tijdens het bezoek lichtte de bedrijfsleider het reilen en zeilen van het bedrijf toe waarbij de focus vooral op de werkorganisatie lag. De bedrijfsleider spreekt eens in de twee weken ieder personeelslid persoonlijk. Daarbij vraagt hij naar de voorkeur voor type werk en de periode dat de werknemer aan de slag zal blijven. Elke avond maakt hij de werkplanning op en bezorgt deze in een groep op sociale media aan zijn werknemers.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: