Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs voor Siel Desmet voor ontwikkelen techniek om planten compact te houden

De Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer is dit jaar gewonnen door Siel Desmet met een innovatieve methode om compacte sierplanten te ontwikkelen. Hij wint 1.500 euro.

De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een 'uitzonderlijk sterk onderzoeker', die recent een Doctoraat behaalde met een duidelijke praktische meerwaarde voor een specifieke sector uit de land- en tuinbouw.

De prijs wordt ingericht door de drie Oost-Vlaamse Praktijkcentra: Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Proefcentrum voor Aardappelteelt (PCA) en het Proefcentrum voor Groenteteelt (PCG), en zal afwisselend in één van deze deelsectoren uitgereikt worden. 

Praktijkwaarde
Siel Desmet ontwikkelde een zogenoemde RI-technologie die het mogelijk maakt om compacte sierplanten te ontwikkelen. Siel maakte gebruik van een natuurlijk proces om planten compacter te laten groeien. Door gebruik te maken van de sluwe infectiestrategie van een bacterie om plantencellen binnen te dringen, kon Siel de groeiwijze van verschillende planten wijzigen. Dankzij deze nieuwe technologie hoeven planten in de toekomst minder geremd te worden tijdens de opkweek, bijvoorbeeld door toepassing van chemische groeiremmers.

De jury loofde de hoge wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek, de innovativiteit van de nieuwe techniek, maar ook de sterke praktijkwaarde van het onderzoek. Siel betrok reeds tijdens zijn onderzoek jongplantentelers zodat zijn onderzoek doelgericht hun uitdagingen aanpakte en zijn resultaten zeer relevant waren voor de bedrijven.

Toepassing
Siel ontwikkelde dit onderzoek in het kader van zijn Docoraatsonderzoek aan UGent en ILVO, in een onderzoek dat gefinancierd werd door Vlaio. Hij doctoreerde in 2020 met het proefschrift “Compact ornamentals by means of Rhizobium rhizogenes transformation and regeneration of Ri lines”. Intussen werkt Siel zelf als R&D manager bij Jongplantenbedrijf Denis Plants, waar hij de resultaten concreet toepast en ondersteund wordt door een Vlaio Innovatiemandaat.

Sander Vercamer zelf loofde de laureaat uitgebreid. “Siel werd unaniem tot laureaat uitgeroepen door de jury. Het is een eer deze prijs uit te reiken die vanuit onze proefcentra georganiseerd wordt om onderzoekers te stimuleren net dat extra stapje richting ondernemers te nemen.”

Gedeputeerde voor landbouw Leentje Grillaert onderlijnde het belang van doorgedreven samenwerking tussen onderzoekers en ondernemers. Ze roemde de Technopool Sierteelt -waarin naast het Proefcentrum voor Sierteelt ook UGent, ILVO en HOGent participeren- als het sterkste voorbeeld van samenwerking en kennisdoorstroming in de land- en tuinbouw. Directeur Bruno Gobin dankte de jury die vanuit de Technopool Sierteelt mee alle werken beoordeelden.

Bron tekst en foto: Proefcentrum voor de Groenteteelt

Publicatiedatum: