"Let op welke gegevens je stuurt"

Noord-Brabantse glastuinbouwbedrijven gecontroleerd op stikstofuitstoot

Veel glastuinbouwbedrijven stoten stikstof uit in de vorm van NOx. Een aantal glastuinbouwbedrijven in Noord-Brabant worden gecontroleerd op stikstofuitstoot door de omgevingsdiensten. 

De meeste glastuinbouwbedrijven wisten tot voor kort niet dat ze een Wnb vergunning nodig hadden hiervoor. Desondanks wordt nu gecontroleerd en daarbij wordt aangegeven dat inzichtelijk gemaakt moet worden of het glastuinbouwbedrijf een vergunning nodig heeft in het kader van de Wet Natuurbescherming. 

Glastuinbouw Nederland en ZLTO vinden dat er niet actief gehandhaafd moet worden en dat er een generieke oplossing moet komen voor het probleem.

"Let op welke gegevens je stuurt"
Aan de bedrijven die gecontroleerd worden is door de omgevingsdienst een brief verzonden waarin wordt verzocht om informatie te overleggen over het gasverbruik en verkeersbewegingen binnen het bedrijf. Deze bedrijven worden in deze brief verzocht om binnen twee weken de gegevens te overleggen.

De belangenbehartigers waarschuwen ondernemers er goed op te letten welke gegevens ze gaan insturen naar de omgevingsdienst. Deze gegevens kunnen gevolgen hebben voor het verder verloop van een eventueel te doorlopen vergunningsprocedure.

Aan de hand van de gegevens die telers insturen kunnen de controleurs dan voor hen beoordelen of ze vergunningplichtig zijn in het kader van de wet Natuurbescherming door een AERIUS-verkenning voor de teler op te stellen. Daarbij hoort ook de vraag of het bedrijf over de goede milieutoestemming beschikt en sinds wanneer het bedrijf deze toestemming/vergunningen al heeft (de zogenaamde referentiesituatie). Telers kunnen dit ook zelf doen of door een adviseur laten doen. ZLTO wil telers hierin ondersteunen. 

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven