Grote waterbehoefte glastuinbouw uitdaging bij delen waterberging

Onderzoek in de regio Oostland naar de beschikbaarheid van zoet water heeft geresulteerd in vier mogelijke scenario's en locaties voor hemelwaterberging binnen het huidige watersysteem. Voor deze locaties is een schatting gemaakt van de maximale hoeveelheid regenwater die kan worden geborgen en zijn er ideeën ontwikkeld over de benodigde organisatie- en samenwerkingsvormen.  

Uit de berekeningen bleek dat in een statisch systeem de bergingscapaciteit van deze locaties niet volledig zal voldoen aan de waterbehoefte van het glastuinbouwgebied, zeker niet tijdens lange periodes van droogte, zo valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof.

Het gaat om case studie van onderzoekers van Wageningen University & Research, Erasmus Universiteit in Rotterdam en Leiden Universiteit, waarin manieren zijn verkend om oppervlaktewater (berging) te delen met verschillende soorten actoren en daarmee alle belangen te dienen.

Samenwerkingsverbanden
De onderzoekers denken dat de samenwerkingen kunnen leiden tot unieke samenwerkingsverbanden, die zowel in de waterbehoefte van de glastuinbouw als die van de omgeving voorzien. Daarnaast creëert een samenwerkingsverband een netwerk van verschillende actoren, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en het behoud van het gebied, zowel economisch als op het gebied van natuur (biodiversiteit). Dit kan bijdragen aan een verdere legitimering van de glastuinbouw in de regio.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven