Glastuinbouw Nederland waakt voor afstand huis en kas

De gemeente Westland wil huizen bouwen vlakbij kassen in het gebied De Driesprong in Kwintsheul. Tot en met 22 juli kan iedereen reageren op een voorontwerpplan voor woningbouwontwikkeling.

Glastuinbouw Nederland gaat dat doen. De belangenbehartiger maakt zich zorgen over het feit dat de gemeente ervanuit gaat dat het bouwen van huizen tot op 10 meter van de perceelsgrens van een glastuinbouwbedrijf geen probleem is. Als dit al mogelijk is, moet een maatwerkonderzoek gedaan worden naar de specifieke omstandigheden. Dat is in dit geval niet gedaan.

Belemmering
In een brief schrijven voorzitter Adri Bom-Lemstra en directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland dat het plan ernstige belemmeringen voor nu al in het gebied gevestigde bedrijven op gaat leveren én dat ook de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende glastuinbouwbestemming in het geding raken bij voortgang van het plan.

"Het in stand houden van een voldoende groot en kwalitatief goed areaal voor de glastuinbouw is echter essentieel voor
een sterke en goed functionerende Greenport West-Holland. (...) Het is van groot belang dat glastuinbouwondernemers (letterlijk) voldoende ruimte hebben om te ondernemen en niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt, zowel nu als in de toekomst."

Wet voorkeursrecht Gemeenten
De gemeente plaatste in 2016 de Wet voorkeursrecht Gemeenten op het gebied. In de wet worden grondeigenaren verplicht grond voor verkoop eerst aan de gemeente aan te bieden. 

Bron: Glastuinbouw Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven