Arjen Vlasman, De Ruiter

Groeikansen te over in Oost-Europa

Tholen - Oost-Europeanen houden wel van een bloemetje, maar voor wat de productie betreft is in de regio nooit ergens een Naivasha, Bogota of Westland van de grond gekomen. Dat neemt niet weg dat er in elk land wel kwekers te vinden zijn, die bovendien in aantal en omvang toenemen. “Na een zoveelste uitbreiding of investering heb ik al vaak gedacht, dat men nu toch wel even pas op de plaatst zou maken. Maar dan volgt het jaar daarop gewoon toch weer een uitbreiding.”

Arjen Vlasman en vertaalster Olga, hier op de Flower Expo Ukraine in 2019 in Kiev

Aan het woord is Arjen Vlasman, vertegenwoordiger van rozenveredelaar De Ruiter in Oost-Europa. Hij kwam er voor het eerste in 2008 – hij pakte de handschoen op van twee collega’s die reeds voor hem in de regio actief waren – en sinds die tijd stapt hij om de paar weken in de het vliegtuig om zijn klanten in  Polen, Oekraïne, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië, Hongarije, Roemenië en nog een dozijn andere landen te bezoeken. Stapte, want sinds maart vorig jaar is alles anders, maar feit is dat in al die landen wel een paar serieuze, hightech rozenkwekers zitten. Rusland telt er een stuk of twintig, in Polen misschien vijftien, in Oekraïne is het een handje vol, en in al die andere landen zitten er overal wel een paar.

De groei in de regio, in productie maar ook zeker ook in variëteiten, zit hem in Rusland en, opvallend genoeg, in Armenië. Dit land, dat klein en bergachtig is, heeft één ding voor op zijn grote noorderbuur: zon en hoogte. “Het is niet zoals in Kenia of Zuid-Amerika”, weet Arjen, “maar qua klimaat zit het er als het ware tussenin. Daarnaast heeft het land een goed ondernemersklimaat en de regering moedigt investeringen in de tuinbouw aan, en daarnaast lijkt er aan de vraag vanuit Rusland, die zo’n 90% van de stelen afneemt, geen plafond te zitten.”

Hogere aantallen, meer diversiteit
Die productie en omzet zal de komende jaren verder stijgen, weet Arjen. “We hebben een steeds breder assortiment, maar dat is mede het gevolg van de vraag naar steeds meer diversiteit. Vooral de trosrozen met de naam Bubbles zijn er erg gewild. Misty Bubbles is een favoriet en staat op de meeste tuinen aanplant. En over Armenië gesproken, die bedrijven groeien allemaal. Het zijn er maar 6 of 7, maar waar ze vroeger met 6 of 7 soorten tevreden waren, willen ze er nu allemaal 15 of 20. En dat geldt niet alleen voor Armenië, precies hetzelfde zien we in geheel Oost-Europa. Die vraag vertaalt zich in groeikansen, die wij als De Ruiter, dankzij ons grote assortiment, goed kunnen aanvliegen.”

"Een dingetje is wel dat door deze uitbreidingen de kosten ook toenemen", vervolgt hij. "Rassen die verkocht worden moeten worden beschermd en dat kost geld en tijd. Jammer genoeg zijn er nog steeds kwekers die zich niet aan de regels houden en zelf illegaal planten vermeerderen. Gelukkig worden dat er er ieder jaar minder. De laatste jaren worden we goed geholpen door de instanties in de betreffende landen."


Arjen op de FlowersExpo in Moskou, editie 2019

Go East
De Ruiter heeft overal in de wereld vestigingen, maar nergens in Oost-Europa. Wel is er een kantoor in Moskou, van waaruit een Russische dame, Olga Aristova, voor de club actief is. “Dat is een uitkomst en nu al helemaal, want zij kan nog wel de klanten bezoeken. Bovendien spreekt zij de taal. In de toekomst zou ik graag zien dat we bijvoorbeeld in Moskou een eigen showkas hebben. Dat zou een uitkomst zijn ja, wie zegt dat al dat reizen van voorheen weer echt helemaal terug komt? Maar dat zijn ideeën, er is wat dat betreft vooralsnog helemaal niets besloten.”

Sinds corona zijn entree maakte heeft de bloemenmarkt in Oost-Europese grosso modo dezelfde ontwikkelingen doorgemaakt als hier bij ons. Aanvankelijk grote paniek en veel hectiek, met spoedig daarop volgend een sterk aantrekkende vraag en een aanhoudend goede verkoop. Grootste verschil, weet Arjen, is dat het uitblijven van bruiloften en begrafenissen er daar nog wat harder inhakte dan hier bij ons. De Oost-Europeaan pakt zogezegd uit als hij uit moet pakken, maar als alledaags consumptiegoed weet hij er minder raad mee. Omgekeerd zorgt het nu weer wel doorgaan van al die evenementen dat de verkoop juist weer een extra boost krijgt.”

Flowers Expo Moscow
Reden te meer om, als het mogelijk is natuurlijk, in september eindelijk weer eens af te reizen naar de Flowers Expo Moscow. Deze beurs is traditioneel dé bloemenbeurs voor dit deel van de wereld, en Arjen hoopt er dan ook, van 14-16 september, weer aanwezig te zijn.

Voor meer informatie:
Royal De Ruiter
Arjen Vlasman
E: arjen.vlasman@deruiter.com
www.deruiter.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven