Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4More Technology presenteert IRISS Hortensia

Geautomatiseerde selectie snij-hortensia doet zijn intrede

Tholen – In de snij-hortensia zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet in verdeling en productie, maar voor wat betreft de ‘handling’, de oogst en sortering, doet men vaak nog alles op het oog. Prima natuurlijk, maar, zo zag 4More Technology, op uniformiteit en arbeid is winst te behalen. De nieuwe IRISS Hortensia doet precies dat, zo kan een drietal kwekers inmiddels getuigen.

De IRISS kent men al enige jaren in de rozen. Op meer dan 20 locaties staat het camerasysteem, dikwijls geïntegreerd in een boslijn, waarmee rozen op uniformiteit geselecteerd worden. De camera registreert alle denkbare karakteristieken: dikte en hoogte van de knop, rijpheid en scheefstand, en dikte en lengte en zelfs kromming van de steel. Een technologie die overigens ook is het selecteren van snijbloemen als tulpen en chrysanten al ver is doorgevoerd.


De opstelling zoals deze nu staat bij Peeters Hortensia’s in Zevenbergen. Rechts het camerasysteem, links de sorteerband.

Maar tot nog toe niet in de hortensia. Dat heeft een aantal redenen. “Er zijn wel boslijnen maar die zijn erg aan de prijs”, weet Wouter Vreugdenhil, algemeen directeur 4More Technology. “In de snij-hortensia, waar inmiddels ruim 100 kwekers van zijn (we hebben er zo’n 70-80 in beeld, maar volgens het CBS moeten het er nog een stuk meer zijn), zijn die oppervlakten kleiner. Bovendien komen er minder stelen van een meter en ook zijn telers vaak niet alle maanden in productie, wat weer serieuze gevolgen heeft voor de personele bezetting: het volgende jaar komen er weer nieuwe mensen, die weer opnieuw geïnstrueerd moeten worden.”

Daarom werd in de praktijk, behalve links en rechts met door de kweker zelf geïmproviseerde systemen, qua selectie tot nog toe nauwelijks iets geautomatiseerd. Tot 4More Technoly, op zoek naar wat verbreding, en na uitgebreid marktonderzoek, ontdekte dat de cameratechnologie ook in de hortensia goed toepasbaar is.

Vorig jaar werd het eerste standalone camerasysteem geplaatst bij een drietal kwekers: Van der Spek Hortensia’s uit Moerkapelle, Kwekerij Greeve uit Berkel en Rodenrijs, en Peeters Hortensia’s uit Zevenbergen. De kweker/medewerker haalt de bloem met de hand voor de camera langs en deze vertelt, binnen enkele milliseconden, wat de steellengte, boldiameter, bolkleur en rondheid van de bol is. Aan de hand van deze gegevens en de instellingen die de kweker heeft gemaakt wordt ook direct een sortering bepaald. Hierdoor hoeft de medewerker niet meer te twijfelen. Wouter: "Dat bespaart veel tijd !"

Afgelopen winter werd bovendien door 4MT een sorteer en snijmachine ontworpen voor hortensia's. Hierbij wordt de bloem ná te zijn gefotografeerd op een v-band gelegd wordt. Vervolgens wordt hij genipt en weer daarna in een van categorieën ingedeeld. Het prototype werd in het begin van dit seizoen bij Peeters Snijhortensia's geplaatst “Het is een eerste editie, er is al het nodige aan verbetert. Maar het werkt inmiddels goed en stabiel en scheelt veel arbeid, te meer ook omdat hortensia een uitermate volumineus product is. Iedere handeling minder scheelt enorm.”

4More Technology werd een decennium terug opgericht en was aanvankelijk actief in sensoren voor veldbeheer. Met de IRISS technologie bracht het nieuwe cameratechnologie naar de tuinbouw – in 2016 werd het eerste prototype geplaatst bij Rozenhof in Moerkapelle (inmiddels bestaat dit bedrijf niet meer) en vervolgens bij nog zeker 20 andere rozenkwekers. Nu heeft men de technologie qua software en mechanica doorontwikkeld voor gebruik in snij-hortensia. Omwille van de herkenbaarheid blijft, althans voor nu, de naam IRISS, wat eigenlijk staat voor Intelligent Rozen Inspectie & Sorteer Systeem, gehandhaafd.

Klik hier voor meer informatie over de IRISS Hortensia.

Voor meer informatie:
Wouter Vreugdenhil
Tim van der Elst
4More Technology
Nijverheidstraat 10
2751 GR Moerkapelle
T: +31 (0)79 593 2121
[email protected]
[email protected]
www.4mt.nl