Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Bennemeer, Palletcentrale

Opkoop pallets bij bedrijven onderdeel van circulaire economie

Tholen - Gebruikte pallets worden doorgaans opgekocht, gesorteerd, gerepareerd en weer de logistieke keten ingestuurd. En zoals in iedere tak van sport, wordt ook hier nadrukkelijk ingezet op efficiëntie en duurzaamheid. “Er wordt niets weggegooid”, vertelt commercieel directeur bij Palletcentrale Frank Bennemeer. “Pallets die kapot zijn worden gerepareerd met onderdelen van andere pallets. Materiaal dat echt niet hergebruikt kan worden, wordt vermalen en kan dan toch weer gebruikt worden om bijvoorbeeld nieuwe blokken van te persen. Wat ten slotte toch overblijft, vindt zijn bestemming in biomassacentrales.”


Frank Bennemeer

Palletcentrale is een van grootmachten in pallet-land. Het bedrijf bestaat al 52 jaar en heeft zes locaties verspreid door heel Nederland. Eén locatie is volledig gericht op het produceren van nieuwe pallets, vier locaties richten zich op de handel van gebruikte pallets en op de laatste vestiging worden industriële verpakkingen vervaardigd. Er werken in totaal 130 mensen. Elk jaar worden er zo’n 4,5 miljoen gebruikte pallets verkocht en 2,5 miljoen nieuwe pallets geproduceerd.


Gebruikte pallets worden gesorteerd.

Pallets in de sierteelt
Van oudsher is de Palletcentrale goed vertegenwoordigd in diverse sectoren, maar de sierteelt is nooit echt een focus geweest. Dat is ook logisch; de primaire ladingdrager is nu eenmaal niet de pallet maar de Deense kar, en voor zover de handel door de lucht gaat komen ze er ook niet aan te pas. Toch hebben kwekers en handelaren vaak pallets, en dikwijls hele stapels. Die blijven soms jaren staan en dat is zonde, weet Frank. “Je kunt er goed geld voor krijgen. Palletcentrale garandeert de hoogste opkoopprijs, een snelle betaling en vanaf 50 stuks komen we ze gratis halen. Een service die wij, als grootste pallethandelaar van Nederland, kunnen bieden.”


Materiaal van oude pallets, klaar om ofwel gerecycled te worden, ofwel naar een biomassacentrale gestuurd te worden.

Palletcentrale is, behalve handelaar in Euro- en alle andere voorkomende houten pallets, ook ontwikkelaar/producent. Op aanvraag kunnen specifieke modellen ontworpen worden, van hout, maar bijvoorbeeld ook van (lichtgewicht) kunststof, en vervolgens in productie worden genomen. “Dat is niets nieuws voor ons, zo’n 60% van de productie van onze nieuwe pallets bestaat uit custom made pallets.”


Lichtgewicht kunststofpallet

CO2 certificaat
Aan het eind van het jaar krijgen klanten, uiteraard, een overzicht van alle opgekochte pallets. Daarnaast ontvangen klanten een CO2-certicaat. Dit is een certificaat dat is ontwikkeld in samenwerking met CE Delft en dat bedrijven toont hoeveel CO2 zij bespaard hebben met het laten recyclen van hun pallets.

 

Voor meer informatie:
Palletcentrale
www.palletcentrale.nl