Crisismaatregel diverse keren ingezet in Vlaamse slateelt

Vlaamse groententelers onder glas zijn positief over de afgelopen zes maanden, maar iets minder over de toekomst. Dat blijkt uit een nieuwe conjunctuurindex van het landbouwministerie. Zorgen zijn er onder andere bij slatelers. Verschillende keren werd al de crisismaatregelen groen-oogsten en niet-oogsten ingezet.

Siertelers onder glas zijn daarentegen opvallend positief, afgaand op de conjunctuurindex. Zowel over de afgelopen zes maanden als over de komende tijd schieten de lijnen omhoog. De conjunctuurindex voor sierteelt onder glas was nog nooit zo hoog. 

In zijn algemeenheid stijgt de conjunctuur in de Vlaamse land- en tuinbouw ook. In totaal 500 land- en tuinbouwers werden in maart ondervraagd. 

Slatelers hebben zorgen
In de glasgroenten, waar de index stijgt van 74 naar 77 én de tevredenheid stijgt van 68 naar 75, vreest 43% van de telers de komende zes maanden een prijsdaling, waarvan 19% zelfs een sterke prijsdaling.

Onder meer onder telers van sla zijn er grote zorgen, nu de prijs al geruime tijd laag ligt en ook de aanvoer veel lager is dan andere jaren als gevolg van horecasluitingen vanwege corona. De crisismaatregel groen-oogsten en niet-oogsten werd verschillende keren ingezet. 

Paasverkoop tulpen valt tegen
In de sierteelt valt de indexstijging van 86 naar 109 op. Sinds de start van de enquêtes in 2007 werd nog nooit zo'n hoog getal behaald. Overigens is het niet louter positiviteit in de sector. Vooral snijbloementelers laten weten het moeilijk te hebben. Zo viel de Paasverkoop van tulpen sterk terug dit jaar. Wel draagt het openblijven van tuincentra bij aan herstel. 

Bron: Vlaams Departement Landbouw & Visserij


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven