Koudevlaag stuwt gasprijs

Wie momenteel naar buiten kijkt, zou zomaar winterse neerslag kunnen zien. In april. Het zorgt voor beweging op de energiemarkt. Vooral de gasprijs reageert erop, zo analyseert AgroEnergy. De specialisten zetten voor de korte termijn de verwachting voor gas op licht stijgend.

Voor de korte termijn spreekt men van een daggasprijs met een vermoedelijk prijsniveau tussen 18,25 en 19,50 €ct/m³, met name vanwege de lage temperaturen.

Lange termijn onzeker
Voor de lange termijn is het onzeker. Richting de winter kijkt de energiesector bij gas naar de voorraden: op Europees niveau zit er nog ca. 23 miljard m³ in de opslagen terwijl het vijfjarig gemiddelde 29,6 miljard m³ is. Op 1 oktober 2020 was er 88,35 miljard m³ voorradig, wat volgens de specialisten impliceert dat de injectiebehoefte voor de voorraden deze zomer ongeveer 65,35 miljard m³ is.

De hausse aan met name Amerikaanse LNG-schepen gaat zeker helpen om aan deze behoefte te voldoen, voorspelt AgroEnergy. Twee jaar geleden hadden de productieterminals in de VS een totale capaciteit van 45 miljard m³ op jaarbasis. Inmiddels is dat opgelopen tot bijna 100 miljard m³.

Uiteraard wordt niet al het vloeibaar gemaakte gas naar Europa verscheept, maar het geeft wel een goede indicatie van de schaalvergroting in de LNG-wereld. Tegenover deze flinke impuls aan de aanbodzijde staat het onderhoud aan de Noorse gasvelden deze zomer. Het zwaartepunt ligt in het tweede kwartaal, waarin ca. 5,3 miljard m³ minder geproduceerd wordt dan gebruikelijk. In het derde kwartaal is de geschatte productievermindering ongeveer 2,3 miljard m³. 

Bron: AgroEnergy

Voor meer informatie: 
AgroEnergy 
www.agro-energy.nl 
info@agro-energy.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven