Virussensor moet teler snel duidelijkheid geven over kwaliteit water

Telers hebben behoefte aan 'real time' meting van water om te zien of het besmet is met virussen. Dit met het oog op de nulemissiedoelstelling in 2027 en de behoefte bij telers om soms toch te lozen bij twijfel over besmet water. Binnen een recent gestart project wordt daarom een biosensor ontwikkeld voor de detectie van virus in water, zo valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof.

Op dit moment worden op teeltbedrijven routinematig watermonsters onderzocht door laboratoria. Hierdoor kan alleen een beperkt volume van de waterstroom worden onderzocht. Daarnaast is de omloopsnelheid enkele dagen. Dit is in verschillende situaties te lang zodat, om risico uit te sluiten, tot lozing wordt overgegaan.

Recent heeft de startbijeenkomst plaatsgevonden van het project 'Ontwikkeling virussensor'. Doel van het project is de ontwikkeling van een prototype optische biosensor, als demonstrator, om een virus in waterstromen op glastuinbouwbedrijven aan te kunnen tonen.

Telers binnen de ondernemersgroep Water hebben aangegeven dat het wel essentieel is dat de sensor verschil maakt tussen virusmateriaal dat infecties kan vooroorzaken en virusmateriaal dat daartoe niet in staat is. Hiervoor is binnen het project een belangrijk go/no-go moment opgenomen; binnen een half jaar moet duidelijk zijn of een dergelijk onderscheid realiseerbaar is.

Lees hier meer op Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven