Exportwaarde Colombiaanse hortensia's in 2020 met 25% gedaald

De totale exportwaarde van hortensia's uit Colombia is in 2020 met 25% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In onderstaande vertelt de Colombiaanse hortensiakweker Catalina Arango van Flores del Este hoe dat zo gekomen is.

Cijfers
Als we kijken naar de cijfers van 2020 (jan-dec), dan was de totale exportwaarde van de Colombiaanse hortensia's ruim €44,5 miljoen, terwijl dat in 2019 (jan-dec) nog €59,2 miljoen was. De belangrijkste markten in 2020 waren de VS, Canada en Korea, gevolgd door Nederland, Japan, de VAE, Rusland, het VK, China en Maleisië.

Reden voor afname
"Een aannemelijke reden voor de daling is dat er in 2020 minder bloemen zijn geëxporteerd dan in 2019, legt Arango uit. Dit is volledig te wijten aan het coronavirus. Veel hortensiakwekerijen zijn gesloten en veel telers hebben hun bedrijf moeten verkopen aan de grotere kwekerijen in Colombia, omdat zij de enigen waren die hun producten mochten verkopen, aangezien hun klanten supermarkten zijn. De bloemenverkoop in supermarkten in de VS steeg zelfs in 2020, maar aan de andere kant waren er ook helemaal geen evenementen en bruiloften. Dit had ook een grote invloed op de verkoop aan landen in Europa, Japan en het Verenigd Koninkrijk."

"Wel was het positief dat mensen meer bloemen voor in huis kochten. Deze stijging leek echter niet op te wegen tegen de bedragen die verloren gingen door de afgelasting van allerlei evenementen."

Hoe gaat het met Flores del Este?

Arango is tevreden met hoe het met Flores del Este gaat. "Valentijnsdag was een geweldige feestdag voor ons: de vraag was groter dan ooit tevoren - en dat voor een feestdag die meer gericht is op rozen dan hortensia's."

Ook vorig jaar hebben ze niet stilgezeten. "Tijdens het coronavirus hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze natuurlijke groene hortensia's uit te breiden en hebben we 3 hectare extra aangelegd." Hierdoor zijn ze van plan om dit jaar 4 miljoen bloemstelen van de hortensia te telen - vorig jaar produceerden ze er 3,5 miljoen. "Terwijl corona het land in zijn greep hield hebben we bovendien besloten om toch door te gaan met de volledige productie van alle hortensia's, om onze klanten dezelfde kwaliteit en hoeveelheid hortensia's te kunnen aanbieden wanneer de markt er weer klaar voor was. De cyclus van de hortensia is tussen de 7-9 maanden, dus we moesten ons op tijd voorbereiden."

Flores Del Este 
Catalina Arango
E-mail: carango@floresdeleste.com
www.floresdeleste.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven