AR-brillen werken ook in een kas zonder WiFi

Een kas lijkt op een kooi van Faraday: de staalconstructie voorkomt dat straling - zoals een WiFi-signaal - de binnenkant van de kas bereikt. Sommige toepassingen, zoals een Augmented Reality-bril, hebben juist een goede verbinding nodig. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt hoe zo'n bril toch gebruikt kan worden in een kas en deelt een update waaruit blijkt dat AR-brillen ook werken in een kas zónder WiFi.

Vorig jaar startte het project Augmented Horticulture. Gedurende vier jaar ontwikkelt WUR samen met een consortium van verschillende tuinbouwtoeleveranciers vier use cases voor Augmented Reality (AR). Elke use bevat een aantal onderliggende technieken. Het project maakt gebruik van de HoloLens 2 van Microsoft; dat is momenteel een van de krachtigste AR-brillen.

Lokalisatie
Een van de onderliggende technieken die wordt onderzocht, is lokalisatie. Idee was dat plaatsbepaling van de bril kon plaatsvinden door het herkennen van een QR-code. Zo kon de bril relevante informatie over het gewas uit een database halen. Hiervoor is een goede internetverbinding nodig. De kas blokkeert het signaal van onder meer WiFi. Daarom zochten de onderzoekers naar een alternatief. Dit werd gevonden door gebruik te maken van de 3D-kaart die de AR-bril van een omgeving maakt. Deze kaart blijkt erg handig te zijn om bijvoorbeeld de positie van het gewas te bepalen. WiFi en een QR-code zijn dus niet nodig.

Deze techniek is goed te combineren met een andere techniek, namelijk de AR-bril gesproken tekst laten herkennen. De gebruiker kan dus door de kas lopen en gesproken commando's of informatie over het gewas doorgeven aan de AR-bril. Hiermee kan de informatie aan de juiste plek op de kaart van de kas worden gekoppeld.

Stress opsporen
Een andere techniek die is onderzocht, is het opsporen van stress in de kas. Hiervoor werkt de groep aan het gebruik van de ingebouwde infraroodcamera van de Hololens. In combinatie met de 'normale' kleurencamera van de Hololens NDVI kunnen beelden worden gemaakt. Bovendien kan er nog meer informatie uit de afbeeldingen worden gehaald. Zo kan de camera hopelijk worden gebruikt om bijvoorbeeld het aantal tomaten of gerbera's in een te kunnen tellen. Deze informatie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij de oogstprognose of bij het scouten van ziekten en plagen.

Het project Augmented Horticulture wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en een consortium bestaande uit Syngenta Seeds, Wageningen University & Research, Florensis, LetsGrow.com, Intelligence, Mprise Agriware en KPN.​


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven