Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WKK-dilemma terug te zien in CO2-cijfers Nederland

De CO2-emissie van de Nederlandse glastuinbouw is in 2019 gestegen naar 5,9 Mton. Momenteel is het met de huidige energieprijzen interessant de WKK aan te zetten. Enerzijds is de elektriciteitsproductie goed voor de Nederlandse CO2-emissiereductie, anderzijds levert het de glastuinbouw zelf een verhoogde CO2-emissie op.


Een WKK-ruimte, hier bij een tomatenteler

Alexander Formsma spreekt op Kas als Energiebron bij de bespreking van de 'Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw 2019' daarom van een dilemma. Hij legt uit dat omdat het CO2-doel voor de glastuinbouw voor 2020 (4,6 Mton) niet wordt gehaald. Uit een raming blijkt dat de CO2-emissie op 6,0 Mton uitkomt voor de Nederlandse glastuinbouw. De betrokken partijen gaan hier nu over in gesprek.

"De glastuinbouwsector heeft afspraken met de overheid gemaakt over een jaarlijks afnemend CO2-plafond. Bij overschrijding van dit plafond betaalt de glastuinbouwsector de overheid, die dat bedrag overigens weer inzet ten behoeve van de energietransitie via Kas als Energiebron. In 2017 is dit plafond voor het eerst overschreden. Overheid en sector hebben in het CO2-convenant afgesproken dat als de factoren areaal en netlevering voor een afwijking zorgen van meer dan 0,5 Mton, ten opzichte van de uitgangspunten, kan worden overwogen om het doel 2020 aan te passen (zogeheten technische correctie).

In 2017 heeft een dergelijke technische correctie plaatsgevonden (op basis van gegevens tot en met 2016), omdat de trends in areaal in de landbouwtelling en netlevering dalende waren. Om die reden is destijds het doel van 2020 omlaag bijgesteld van 6,2 Mton naar 4,6 Mton. Echter, daarna is de trend gekeerd en namen het areaal* in de landbouwtelling en netlevering toe. De convenant partijen zijn in overleg om te bepalen of er voldoende aanleiding is het doel 2020 opnieuw te corrigeren. De uitkomst wordt in het eerste kwartaal 2021 verwacht."

*in 2019 met 700 hectare. Een stijging waarnaar momenteel onderzoek wordt gedaan, omdat die niet verklaard kan worden door nieuwbouw van kassen.

Energie-efficiƫntieslag
Eerder dit najaar werd ook de eindrapportage van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren 2008-2020 al gepresenteerd. Daaruit kon worden geconcludeerd dat de glastuinbouw het in het convenant gestelde CO2-reductiedoel al in 2011 had gehaald. En dat een energie-efficiƫntieslag is gemaakt door tuinders, juist dankzij de WKK.