Proefmethode reinigen AR-gecoat glas met sector gedeeld

Tuinders, glasleveranciers, middelenleveranciers en loonwerk-bedrijven vragen zich al lang af hoe AR gecoat glas veilig en effectief kan worden schoongemaakt. Er is behoefte aan een gestandaar-diseerde test die voor alle verschillende middelen, methodes en glassoorten kan worden uitgevoerd.

In het project ‘Veilig en effectief AR glas schoonmaken’ is voor-onderzoek gedaan naar wat de belangrijkste parameters zijn om mee te nemen in zo’n test en hoe deze test uiteindelijk uitgevoerd moet worden, schrijft Martine Brunsting van de WUR op Kas als Energiebron.
 
In het vooronderzoek is in kaart gebracht welke soorten vuil zich aan de binnen- en buitenkant van het kasdek hechten en hoe de samenstelling ervan gestandaardiseerd kan worden. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen chemische vervuiling, bestaande uit onder andere aanslag van zouten en vettigheid en microbiologische vervuiling, bestaande uit onder meer schimmels en bacteriën.

Ook is in kaart gebracht hoe een kleinschalige, maar praktijkconforme reinigingssopstelling (borstelen, hoge druk reinigen) kan worden gemaakt en welke reinigingsmiddelen, type glas en type AR coatings in de praktijk voorkomen. Hier is een eerste concept proefmethode uitgekomen. Op 24 november is die methode gedeeld met de sector, zodat nu kan worden doorontwikkeld.

Lees hier meer op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven