Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ilonka Ekelmans, Kwekerij Sensation, over de witte snijchrysant "Ilonka":

"Dit ras heeft de potentie om één van de grootste in zijn soort te worden"

Tholen - "Deze chrysant is spierwit en dat valt echt op als je hem naast andere witte rassen zet. Daarnaast heeft het een heel groen hart, groeit het zwaar, is heel uniform, goed te verven en heeft het ras een lange houdbaarheid, waardoor hij over grote afstanden getransporteerd kan worden."

Dit zegt Ilonka Ekelmans van Kwekerij Sensation in Tuil wanneer ze vertelt over de nieuwe troschrysant in het enkelbloemige segment van Dümmen Orange. Nadat ze in 2016 waren gestopt met Bacardi, zijn ze op zoek gegaan naar een nieuwe enkele witte chrysant. Twee jaar geleden zagen ze deze witte chrysant- die destijds nog geen naam had - en zijn ze begonnen met het testen van dit ras. In week 38 van dit jaar is Ilonka officieel geïntroduceerd  en zijn ze begonnen met het volledig telen van deze chrysant. Ilonka is tot op heden zeer tevreden met de vraag, die al bijna het aanbod overstijgt, en heeft hoge verwachtingen voor de toekomst. 

Naamgenoten, toeval?
De naam van deze nieuwe variëteit is Ilonka, hetzelfde gespeld en uitgesproken als de voornaam van Ilonka Ekelmans, is dit toeval? "Het ras is inderdaad naar mij vernoemd", zegt Ilonka. Er waren een paar vertegenwoordigers van Dümmen Orange bij ons om te brainstormen over de naam. We hadden al een aantal dingen geopperd en er kwamen wat namen boven die al in gebruik waren. Ik doe altijd veel werk op ons bedrijf en heb een tijd (en doe nog af en toe) werk voor Dümmen Orange, dus op een gegeven moment zei één van de vertegenwoordigers: "Waarom noemen we het ras niet Ilonka?" Uiteindelijk is het die naam geworden, vooral ook omdat het een naam is die internationaal (Oost-Europa: Polen, Rusland, Hongarije etc.) makkelijk uit te spreken en te gebruiken is.""  

Meer dan de helft van de kas is Ilonka
In totaal heeft Kwekerij Sensation 4,6 ha aan kas. Daarvan telen ze op 2,6 ha Ilonka en op 2ha Pina Colada, beide rassen van Dümmen Orange. "Voor ons is het ideaal om in beide kassen één ras te telen, het werkt veel makkelijker en efficiënter."

Goede reacties en vraag 
In week 38 is Ilonka officieel geïntroduceerd  en zijn ze ook direct begonnen met de verkoop ervan. "We verkopen ze via de veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk en heel af en toe doen we wat directe handel." En de vraag is uitstekend, vervolgt Ilonka. "Er komt nu al bijna meer vraag dan dat we kunnen bieden. De reacties zijn positief, ook uit de landen waar we naar toe exporteren.

Een van de duurste enkele witte op dit moment
De prijs liep ook gelijk mee met de vergelijkbare enkel witte soorten. "Op dit moment is het een van de duurste enkel witte, vooral ook omdat hij zwaar groeit en en er weinig wit enkel in dat gewicht te krijgen is." 

Potentie om één van de grootste in zijn soort te worden. 
In de toekomst blijft Kwekerij Sensation zeker doorgaan met het telen van Ilonka en dit omdat ze veel potentie zien in het ras. "Dit ras heeft de potentie om één van de grootste in zijn soort te worden. Helaas hebben we niet genoeg kas om het areaal uit te breiden, dus we moeten het doen met de hoeveelheid die we nu hebben."

Voor meer informatie
Kwekerij Sensation
Ilonka Ekelmans
[email protected]

Dümmen Orange
www.dummenorange.com