Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roses Forever 25 jaar

Rosa Eskelunds passie voor veredeling heeft een lange voorgeschiedenis: jarenlang werkte ze voor een Deense potrozenkweker, waarna ze haar eigen potrozenkwekerij begon. Ze wilde een compacte, grootbloemige potroos ontwikkelen. Dit doel bereikte ze in 1995, waarna ze direct het bedrijf Roses Forever opzette. Een aantal jaren later won ze een prijs voor haar ras vanwege de grote bloemen en nog een paar jaar later volgde een andere prijs voor het kleinste ras (in een 4cm pot). Roses Forever kwam echt van de grond. Kwekers begonnen contact met haar te leggen, waar goede relaties uit werden gebouwd. Vandaag de dag werkt Rosa wereldwijd met verschillende kwekers om haar rassen te testen. Samen met de hulp van haar erkende kwekers heeft ze over de jaren heen het assortiment uitgebreid met tuin-, snij-, en eetbare rozen en ze werkt nu hard aan geurende potrozen. 


Van links naar rechts: Harley en Rosa (1998) in hun eerste kas; Rosa en Harley 20 jaar geleden met enkele van hun nieuwe 'baby's'; en Harley en Rosa vandaag de dag. 

Van werknemer naar kweker naar veredelaar 
Als kind was Rosa al ontzettend geïnteresseerd in bloemen en planten. Toen ze 17 was, wat nu 43 jaar geleden is, begon ze met het kweken van potplanten. Na haar opleiding, toen ze 21 was, begon ze (samen met naar man Harley Eskelund) met werken bij de eerste glaskweker in Denemarken die potrozen kweekte en snijrozen vermeerderde. Ze werkten zes jaar bij dit bedrijf, wat gevestigd was in Kolding. Rozen werden Rosa's en Harley's passie en daarom wilden ze zelf ook gaan kweken. Ze kochten een kas in Lading, net buiten Aarhus in Denemarken, en begonnen met kweken. 


Rosa in haar kweekkas, ongeveer 20 jaar geleden

Al snel zag Rosa dat er kansen langen op de potrozenmarkt. "We waren best een kleine kwekerij en we liepen altijd een beetje achter omdat de grote kwekers altijd als eerst beschikking kregen over nieuwe rassen. Daarbij kwam dat de potrozen, die toentertijd op de markt waren, altijd echt kleintjes waren. Ik dacht, en hoopte, dat ik daar verandering in kon brengen." Dus begon ze met kruisen. "Ik was zo enthousiast over het veredelen dat ik direct een jas kocht waar 'veredelaar' op stond. Harley lachte me eerst uit, maar ik ging door. Ik wilde een soort met grote bloemen en een korte opkweekperiode. Zo konden we als kwekers echt een verschil maken."

In 1995 lukte het haar, en kon ze de eerste kruising op de markt brengen. Haar vroegere baas, met wie ze altijd in contact was gebleven, adviseerde haar om verder te gaan met veredeling. Dat hoefde hij geen twee keer te zeggen: hetzelfde jaar richtte Rosa Roses Forever op. Later dat jaar won ze in Kopenhagen, Denemarken, een prijs voor potrozen met de grootste bloem en later één voor de kleinste roos (in een 4cm pot). Dit laatste ras is enorm populair geworden in Japan. 


Anders Eskelund, Harley en Rosa's zoon, nu ook één van de kwekers bij Roses Forever

Toen het bedrijf een aantal jaren goed liep, vond Rosa het tijd voor een veredelingskas. Ze bouwden er één ver weg van hun teeltkas en huurden een aantal specialisten in om hen te helpen. Zelf reisde Rosa de hele wereld over om deel te nemen aan vele tentoonstellingen. Het resultaat hiervan was dat steeds meer kwekers, van over de hele wereld, bij haar op de deur klopten, en Rosa samenwerkings-verbanden in veel verschillende landen kon beginnen. 


Infinity White en King of Infinity 

Groeiend assortiment
Rose ging door met het ontwikkelen van nieuwe kleuren in de Roses Forever-lijn en in 2012 voegde ze een nieuwe lijn toe: de Infinity-lijn. Deze lijn staat bekend om de mini-potrozen met grote bloemen (7cm in diameter) en zijn lange houdbaarheid (5+ weken binnen). Gedurende de jaren breidde ze deze lijn uit en haalde ze verschillende prijzen binnen. Ze won bijvoorbeeld de Floradania Innovation Award voor beste kamerplant IPM met haar ras 'White Infinity', in 2013 een medaille bij Plantarium in Nederland met haar ras 'Princess of Infinity', en in 2018, met 'King of Infinity', een gouden medaille in de categorie 'Noviteit van het Jaar' bij de FlowerExpo in Moskou. 


Princess of Infinity en Maasland Gold Roses Forever

Meer soorten rozen
Terwijl ze potrozen veredelde, introduceerde Rosa ook nieuwe producten. "Ik veredel echt voor mijn kwekers, dus als die op zoek zijn naar een andere soort roos, ondersteun ik dat graag." Ze ontmoette bijvoorbeeld een Nederlandse kweker die haar vroeg om een aantal van haar potrozen knop te laten zetten in de vollegrond. De commerciële potrozen die ze al had, waren niet geschikt als tuinroos, maar met deze vraag in haar achterhoofd begon Rosa een samenwerking met deze kweker om een ras te maken wat wel geschikt zou zijn. Ze zette de lijnen Sweet Home Roses (bloeit in een pot) en Plant 'n' Relax (bloeit in een container) op de markt, en ook met deze lijnen sleepte ze verschillende prijzen en gouden medailles binnen. 


links: een gouden medaille bij Plantarium voor Our Last Summer Plant 'n' Relax, een geurige variant. Rechts: Harley op het testveld tussen de Plant 'n' Relax tuinrozen

De veredeling van snijrozen intensiveerde ze ook op verzoek van een kweker. "Als ik potrozen veredel, haal ik er altijd een paar uit waarvan ik zie dat ze een goede snijbloem zouden zijn. Dit deed ik eigenlijk alleen voor mezelf, totdat een Nederlandse kweker me vroeg om ze in Nederland te testen. Deze kweker leek geïnteresseerd in deze snijrozen en daarom zijn we doorgegaan met veredelen en hebben we zelfs een nieuw bedrijf opgericht: Viking Roses."


Drie potrozenkwekers. Vlnr: Van Marrewijk van BM Roses uit Nederland, Harley Eskelund uit Denemarken, en Peng van AiBiDa uit China. 

Nauwe en langdurige wereldwijde samenwerking
Harley en Rosa hechten veel waarde aan hun relaties met kwekers en partners over de wereld. Met veel van hen hebben ze langdurige en nauwe samenwerkingsverbanden. We geven hieronder een snel rondje over de wereld. 

- YG Park in Maleisië en China
De eigenaren of YG Park, een kwekerij in China en Maleisië, ontmoeten Harley en Rosa in November 2011. Sindsdien kweken ze de rozen van Roses Forever in Maleisië, en later ook in China, toen ze daar een kwekerij oprichtten. Hoe is de vraag naar de rozen van Roses Forever in deze landen? Mw. Lee Chiat, productiemanager bij YG Park, vertelt: "Rozen van Roses Forever zijn populair omdat ze uniek en onderscheidend zijn. Met een potmaat van 10,5cm zijn ze heel handzaam en geschikt als cadeau of souvenir. Bovendien horen we van onze klanten dat ze een langere levensduur hebben." Het grootste deel van hun soorten worden gekweekt in Maleisië, waar ze volgens Chiat erg gewild zijn op zowel de lokale markt als voor de export (naar Brunei, Singapore en Thailand). De markt in China is enorm en er is nog veel groeipotentieel. "De populatie in China is hoog. Tot nu toe is de vraag nog steeds hoger dan ons aanbod en we blijven opschalen om aan de vraag te kunnen voldoen. Vanwege de strategische locatie van onze kwekerij in YanCheng, China, kunnen we de meeste klanten beleveren in de aanliggende provincies, die ver weg zijn van Kunming en waar de meeste boerderijen zijn."

Denemarken is niet naast de deur voor YG Park, maar ondanks de lange afstand houden de twee bedrijven nauw contact. "We hebben elkaar vaak ontmoet (en dat blijven we doen) in Denemarken (minstens 4 keer), in Nederland (8 keer), in Duitsland (2 keer), in China (heel vaak) en in Maleisië (minstens 3 keer)."

Foto: Harley en Rosa met het team van YG Park in 2011. 


Harley bij BM Roses 

- BM Roses in Nederland
De Nederlandse potrozenkweker Ad van Marrewijk heeft nog een langere geschiedenis met Roses Forever. Ze ontmoeten elkaar al in 2006, dit was echter nog niet het begin van de samenwerking. "Toentertijd waren we op zoek naar potrozen om ons assortiment mee uit te breiden. We waren geïnteresseerd in Rosa's rassen, maar op dat moment had ze een exclusief contract met een andere Nederlandse kweker. In 2011, toen we ons bedrijf uitbreidden, hebben we opnieuw contact gezocht omdat het exclusieve contract met de andere kweker was beëindigd. In het verleden kweekten we enkel in 10,5cm potten, maar toen we de kas gingen uitbreiden wilde we ook 12cm potten. Aangezien de pot maar een klein beetje groter is, wilden we een potroos die dat verschil echt goed zou laten zien. De grote knopmaat in combinatie met de houdbaarheid van deze serie zorgde dat we voor de potrozen van Roses Forever hebben gekozen."

Over de jaren heen heeft van Marrewijk een goede relatie opgebouwd met Rosa en Harley. Ze zien elkaar elk jaar op verschillende tentoonstellingen en Van Marrewijk gaat ieder jaar naar Denemarken. Harley en Rosa bezoeken BM Roses ook regelmatig in Nederland. "Ieder jaar stuurt ze zo'n 30 tot 40 nummers om uit te proberen in onze kas."

Met zijn rozen van Roses Forever op de markt, ontdekte van Marrewijk al snel een flinke vraag naar kleinere potrozen met grotere bloemen. Toen Roses Forever de Infinity-lijn introduceerde in 2012 begon hij dus direct met het testen van deze rassen in zijn kas, en voegde deze nieuwe 10.5cm-lijn toe aan hun bestaande lijn. De opvolgende jaren breidde Rosa het assortiment uit en Van Marrewijk is content met het nu complete kleurenpalet  van de Infinity-rozen. "Kopers willen altijd een kar met verschillende kleuren." BM Rozes verkoopt de rozen van de Roses Forever 12cm-lijn onder de naam Beau Monde en de 10.5cm Infinity-rozen als Artistique. Ze worden verkocht op de veiling waarna ze wereldwijd worden geëxporteerd. 


Blomsterringen op bezoek bij de proeven van Roses Forever in 2018

- Blomsterringen in Noorwegen
In tegenstelling tot de voorgenoemde bedrijven is Blomsterringen geen kweker, maar één van de grootste potplantengroothandels in Noorwegen. Ze verkopen voornamelijk lokaal geweekte producten, maar ook geïmporteerd uit Denemarken, Duitsland en Nederland. Ze kopen echter graag van Noorse producenten vanwege de hoge importbelastingen. Ze verkochten een tijd lang verschillende rassen rozen van andere kwekers, maar de laatste twee jaar komen ze steeds meer terug bij het assortiment van Roses Forever. Hoe is dat zo gekomen? 
Meer dan 10 jaar geleden ontmoetten Gudmund Baustad, de CEO van Blomsterringen, en Rosa en Harley elkaar. In samenwerking met Noorse Kwekers was Blomsterringen één van de eersten die de Sweet Home Roses op de markt zetten. De Infinity, ook gekweekt door Noren, volgde. De vraag naar beide series bleef groeien, jaar na jaar. Maar waarom? Baustad: "Om mee te beginnen: de Noorse kwekers, die enorm professioneel zijn en gebruik maken van professioneel materiaal, zijn altijd op zoek naar de beste genetica. Ze zijn erg onder de indruk van de kenmerken en kwaliteit van de rassen van Roses Forever. Onze klanten - tuincentra, bloemenwinkels en supermarkten - zijn vooral blij met de houdbaarheid van het product. Verder zijn sommige rassen in de Infinity-lijn geurend. Deze dingen, in combinatie met een goed en compleet kleurenpalet, zorgen dat de Infinity erg populair is bij onze klanten." Over de Sweet Home Roses zegt Baustad: "De populariteit van deze serie komt door een combinatie van de Infinity-lijn, de kwaliteit, en het feit dat ze buiten kunnen worden geplaatst."


Rosa met de eerste kweker die Sweet Home Roses oppotte in Noorwegen 

De toekomst van veredeling
Rosa en haar gekwalificeerde kwekers hebben over de jaren heen veel verschillende typen rozen op de markt gezet. Er zit echter nog veel in de pijplijn, en er zijn nog veel dromen te verwezenlijken. Ieder land heeft zijn eigen smaak en daarom ook zijn eigen voorkeuren wat betreft rozen. Volgens Chiat vragen zijn klanten naar nieuwe soorten, en verwachten ze steeds meer geurige rozen. Als kweker hopen ze dat de nieuwe rozenlijn meer hitte-tolerant is en nog langer houdbaar, vooral in hun warme tropische klimaat. Ook van Marrewijk geeft aan dat een langere houdbaarheid erg belangrijk is: "De Infinity is al lang houdbaar, maar tussen de proeven die we voor Rosa hebben gedaan zien we een aantal soorten die veel potentie hebben - omdat er altijd vraag is naar een nóg langere houdbaarheid." Baustad vindt vooral pesticide- en PGR-vrije productie belangrijk voor de toekomst. We zien over de hele linie vraag van consumenten naar planten die geproduceerd zijn zonder chemische middelen. Ik denk dat dat steeds belangrijker wordt naar de toekomst toe."

Informatiekader: 

  • Alle potrozen van Roses Forever, inclusief de Infinity-serie, zijn ontwikkeld voor een korte opkweektermijn van slechts 9-10 weken. Dat zorgt dat kwekers de energiekosten laag kunnen houden en minder plantbescherming hoeven in te zetten.
  • Er zijn ook potrozenrassen die geselecteerd zijn voor een lange opkweek in koude kassen. 
  • De Sweet Home Roses worden buiten gekweekt voor 1.5 jaar en hoeven slechts 6-8 weken in de kas opgekweekt te worden tot een mooie, grote tuin- of terrasroos in pot. 
  • Binnen de snijrozen-lijn 'Rosa Loves Me' zijn ook rassen verkrijgbaar die geschikt zijn voor de koude kas. 
  • Roses Forever maakt gebruik van biologie als plantbescherming in de veredelingskassen en de testfaciliteiten voor nieuwe potrozen.

Voor meer informatie: 
Roses Forever
Rosa Eskelund
T: +45 51 57 19 90
M: [email protected] 
W: www.roses-forever.com 

Publicatiedatum: