Marktpositie voor gasmotor WKK blijft goed

De marktpositie van de netleverende gasmotor-WKK is in 2021 onveranderd goed. Kolencentrales in Nederland draaien weinig waardoor gascentrales overwegend prijszettend zijn en de spark spread voor netleverende WKK gunstig is. Daarnaast is de aanpassing van energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE) in het voordeel van WKK voor eigen elektriciteit, schrijft Jeroen Larrivee van Blue Terra op Kas als Energiebron. 

Daar werpt hij ook een blik op de komende vijf jaar. 

Op middellange termijn (2023) nemen de opbrengsten van de netleverende WKK iets af door teruglopende draaiuren als gevolg van steeds meer elektriciteit uit zon en wind. Ook de uren waarop de gasmotor-WKK kan draaien verschuiven door duurzame opwek naar het begin en einde van de dag en in het weekend. Het belang van WKK voor de stabiliteit en flexibiliteit van het net neemt toe.

Op langere termijn in 2025 ziet de situatie er hetzelfde uit als in 2023. Risico’s met afnemende draaiuren, strenger CO2-beleid en de invloeden van fiscale aanpassingen nemen toe. Het inzetten van WKK voor eigen gebruik (belichting) blijft zeer rendabel.

Ook deze toepassing van WKK profiteert van de aanpassingen in energiebelasting en ODE. WKK voor eigen gebruik is daarmee minder gevoelig voor veranderingen in de markt. 

Lees hier meer over de gedetailleerde marktposities voor 2021, 2023, 2025 en een doorkijkje naar 2030 op Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven