Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ErfGoed doet onderzoek naar chrysantenteelt op teeltvloer

Is het mogelijk om chrysanten op een andere manier te telen dan in de volle grond? Met die vraag heeft ErfGoed in samenwerking met Delphy, Van Iperen en Deliflor proeven gedaan op de teeltvloer van het Moerkapelse bedrijf.

Volgens directeur Hugo Paans en onderzoeksleider Cock van Bommel is de eerste proef positief verlopen: “Afgelopen week hebben we mooie zware stelen geoogst. De bossen bloemen hebben we uitgedeeld onder medewerkers en bewoners van het plaatselijke woonzorgcentrum, waar ze er natuurlijk heel blij mee waren.”

Teeltaarde
Chrysantentelers zijn al langere tijd op zoek naar alternatieve teeltmethoden. Zo wordt er al enkele jaren geëxperimenteerd met de teelt op water. Bij de door ErfGoed geïnitieerde proef is er gekozen om een laag teeltaarde, afkomstig uit de kas van een chrysantenteler, aan te brengen op de teeltvloer. Van Bommel: “Telers hebben flink geïnvesteerd in hun grond, het zou dus een gemiste kans zijn als we daar geen gebruik van maken.” Volgens ErfGoed is het door de relatief dunne laag grond ook veel makkelijker om de kwaliteit van de teeltlaag op niveau te houden bijvoorbeeld door het gebruik van biostimulanten en andere bodemverbeteraars.

Voordelen
Het gebruik van de ErfGoedVloer heeft volgens Paans en Van Bommel nog een aantal andere belangrijke voordelen. “Allereerst het feit dat je hiermee een gesloten systeem creëert waardoor er geen sprake meer is van emissie naar de ondergrond. Naast het milieuvoordeel zorgt dit natuurlijk ook voor een kostenbesparing van water en meststoffen die hergebruikt kunnen worden.” Een ander belangrijk pluspunt is het feit dat er bij de teeltwisselingen vanwege de beperkte teeltlaag veel minder ontsmet hoeft te worden “Het feit dat de ontsmetting veel effectiever is, zorgt er voor dat telers maximaal in kunnen zetten op biologische gewasbescherming.”

Vervolg
Of de teelt van chrysanten op een teeltvloer de toekomst heeft, is voor Paans en Van Bommel nog te vroeg om te beantwoorden. Paans: “Medio oktober heeft een delegatie van de landelijke Chrysantencommissie de proef bezocht. De vitaliteit van het gewas viel de deelnemers op. Enkele beleidsmedewerkers van LTO Glaskracht lijken eveneens perspectief te zien in deze emissie loze teeltwijze. Daarbij zijn ook andere eenmalig te oogsten snijbloemen zoals bijvoorbeeld Lisianthus als optie genoemd. Van Bommel: “Ik geloof zeker dat er mogelijkheden zijn. Daarom willen we het niet bij dit ene onderzoek laten. In week 47 start een nieuwe proef met het ras Baltica, met 40 planten per vierkante meter. We zullen nu in tegenstelling tot de vorige proef intensief belichten. Daarnaast zal de bemesting grondiger worden gevolgd door vaker monsters te nemen. Ook zullen we naast het gebruik van teeltaarde van kwekers, een proef doen met een speciaal samengesteld grondmengsel.”

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
www.erfgoed.com

Publicatiedatum: