Glastuinbouw Nederland werkt aan Masterplan Internationale Werknemers: ‘Het moet anders!’

Na alle recente negatieve publiciteit en het verschijnen van het rapport van de Commissie Roemer over arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten heeft een groep ondernemers de handschoen opgepakt om het 'anders' te doen. De ondernemersgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs stelt momenteel een masterplan op, zo schrijft Glastuinbouw Nederland. 

In het masterplan is aandacht voor de volgende zeven aspecten.

1. Keurmerken;
2. Helpdesk voor internationale werknemers;
3. Onderzoek naar belemmeringen en doorstroom;
4. Duurzame ontwikkeling internationale werknemers;
5. Bewustwording verantwoordelijkheden inlener;
6. In beeld brengen ‘best practices’;
7. Participatie in actieplan Taskforce Arbeid LTO Nederland.

Daar waar dat mogelijk en noodzakelijk is, wordt voor de uitvoering daarvan aanvullende financiering gezocht.

1 januari 2021 is de ambitie om het plan klaar te hebben. Er wordt daarbij  samenwerking gezocht met die partijen die dezelfde ambities en belangen hebben. 

Onderdeel van dit plan is ook om begin 2021 een conferentie te organiseren opvolgend aan de eerste werkconferentie op 16 januari 2020 toen input is vergaard voor de Human Capital Agenda van Glastuinbouw Nederland. Deze is vanwege corona met vertraging vastgesteld en gepubliceerd.

Op de politieke agenda
De ondernemers in de glastuinbouw zijn zich nadrukkelijk bewust van het grote belang van de internationale werknemer voor de sector, schrijft Peter Loef van Glastuinbouw Nederland. "Zonder hen geen oogst. De ondernemers hebben er alle belang bij dat zaken goed worden geregeld en dat de mensen zich fijn voelen in de periode dat zij in Nederland zijn."

Maar er is ook een kleine groep individuen die, over de ruggen van de internationale werknemers, in korte termijn veel geld willen verdienen, aldus Loef. "Voor hen staat maar één belang voorop, het eigen belang. Dit kunnen uitzendbedrijven zijn, maar er zijn ook telers die het werkgeverschap richting de internationale werknemer niet goed regelen. De kleine groep individuen met vaak meerdere uitzendbv’s op hun naam en de telers met ondermaats werkgeverschap richting uitzendkrachten, verpesten het voor de sector, veroorzaken schade en doen mensen tekort.

De incidenten die zij veroorzaken halen het nieuws. Deze negatieve berichten bepalen de headlines in kranten en op televisie. Ze beïnvloeden ook het beeld bij alle potentiële werknemers. Terwijl de glastuinbouw hen, door alle innovaties en ontwikkelingen, een uitdagende baan en een prachtige toekomst kan bieden. Zolang zij alleen de incidenten zien, is de kans klein dat zij ons als kansrijke sector zien."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven