Recordbedrag voor onderzoek in kaart brengen receptoreiwitten en aaltjes

Aan zeven ervaren onderzoekers aan Wageningen University & Research is ieder een bedrag van 800.000 euro toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vidi-financiering kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Niet eerder landden er zoveel Vidi-financieringen in Wageningen.

Het gaat o.a. om geld voor:

Detectie van ROS door plantenreceptoren - Dr. Elwira Smakowska-Luzan - Biochemie

Planten reageren op stressfactoren in hun omgeving door vormen van reactieve zuurstof te produceren, maar hoe deze zuurstofvormen herkend worden is een raadsel. In dit project zal het netwerk van receptoreiwitten in kaart worden gebracht dat planten in staat stelt om te reageren op reactieve zuurstof.

De diversiteit van bloeitijd - Dr.ir.ing. Wilma van Esse - Bioscience en Laboratorium voor Moleculaire biologie

De bloeitijd in granen bepaalt niet alleen wanneer er een bloem gevormd moet worden, maar beïnvloedt ook eigenschappen zoals aantal zijtakken, zaden per aar en zaadgewicht. De onderzoekers gaan achterhalen hoe deze eigenschappen met elkaar in verband staan op moleculair-genetisch niveau om met deze kennis de opbrengst in granen te verhogen.

Het meten van het prille begin van parasitisme door aaltjes in planten - Dr.ir. Jose Lozano Torres - Laboratorium voor Nematologie

Microscopisch kleine plant-parasitaire aaltjes behoren tot de meest schadelijke plagen in de landbouw. Het waarnemen van het prille begin van een parasitaire interactie tussen aaltjes en planten is van groot belang voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van ziekteresistentie. Deze kennis zal grotendeels bijdragen aan de veredeling van gewassen.

Bekijk hier alle onderzoeken die geld ontvangen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven