Ellen Kraaijenbrink en Vincent van Vuuren van Vitroplus

"In de komende jaren willen we ons toeleggen op de buitenvarens"

Tholen - Vitro Plus is 30 jaar geleden begonnen met weefselkweek van tropische varens in het Zeeuwse Burgh-Haamstede en al snel ontstond de wens om buitenvarens aan hun assortiment toe te voegen. Na jaren van onderzoek hebben ze ongeveer zeven jaar geleden de eerste buitenvarens op de markt gezet. Het totale assortiment Tropische- en buitenvarens van Vitro Plus bestaat uit ca. 150 soorten waarvan inmiddels bijna 40% een buitenvaren is. In de verkochte aantallen ligt deze verhouding nog anders, maar als het aan Vitro Plus ligt, komt daar de komende jaren verandering in. “We zien in de buitenvarens een enorm groeipotentieel voor Vitro Plus omdat het een relatief nieuwe markt voor ons is, maar ook omdat de buitenplanten aan populariteit winnen. In de komende jaren willen we ons daarom toeleggen op de buitenvarens." Dit vertellen Ellen Kraaijenbrink en Vincent van Vuuren van Vitro Plus tijdens ons bezoek in hun kas in Zierikzee. 


Van links naar rechts, Ellen Kraaijenbrink, Dilge Ozkan, en Vincent van Vuuren

Buitenplanten- uit sporen ipv weefselkweek
Vitro Plus is gespecialiseerd in de weefselkweek vermeerdering van Varens. In Burgh-Haamstede staat hun lab en kweekruimte, een technisch hoogstandje, alwaar er jaarlijks vele miljoenen varens uit weefselkweek worden geproduceerd. Dit doen ze nu al 30 jaar en de laatste jaren worden er ook varens vanuit “sporen” opgekweekt. "Nadat de wens ontstond om buitenvarens te kweken, gingen we testen of we ook de buitenvarens, net zoals onze tropische varens, uit weefselkweek konden produceren. Echter, dit bleek niet succesvol te zijn en daarom zijn we begonnen met productie uit sporen", vertelt van Vuuren.


Buitenvaren pluggen in trays.

Dit bleek al snel een betere optie te zijn, maar er ging toch bijna een decennium overheen om de gewenste productie kwaliteit en betrouwbaarheid te behalen. “Voor de Tropische weefselkweekvarens hebben we een zeer betrouwbare productiemethode ontwikkeld, waarbij we in staat zijn planten die al verenkeld zijn in vaste uitlevereenheden “trays” aan onze klanten te leveren. Voor de buitenvarens vermeerderd vanuit sporen is het altijd het doel geweest om op een vergelijkbare methodiek te kunnen gebruiken.”

Hoe gaat het in zijn werk
Het lastige technische verhaal achterwege latend, worden de sporen simpelweg van de moederplanten geoogst en in het lab onder steriele omstandigheden gezaaid. Het productieproces is zo ingericht dat we het hele teeltproces in dezelfde afgesloten verpakking en op speciaal substraat kunnen kweken en later ook transporteren. Mede om deze reden is het voor Vitro Plus toegestaan om deze planten internationaal te exporteren. "Op deze manier kunnen we wereldwijd schone planten leveren", zegt Kraaijenbrink. "Bovendien, met deze trays kunnen de pluggen ofwel met de hand ofwel machinaal verspeend worden. Dit geldt ook voor onze tropische planten", voegt ze eraan toe.  


De moederplanten staan in de kas in Zierikzee, waar de sporen ook worden oogsten. 


De sporen onderaan het blad. 

Groeien assortiment buitenvarens
Het totale assortiment Tropische- en buitenplanten van Vitro Plus bestaat uit ca. 150 verkoopbare soorten waarvan inmiddels bijna 40% een buitenvaren is. Ze zien een enorm marktpotentieel in de buitenvaren en willen met hun marketingafdeling hier meer aandacht op vestigen bij hun klanten en de consument.


Klik hier voor de grote versie van de foto. 

“Wanneer we denken aan varens is het de kamerplant waar men als eerste aan denkt, maar varens zijn ook buiten om ons heen overal te vinden. Kijk maar eens in tuinen, het bos en de parken. Onze productiemethode stelt ons in staat om relatief snel een nieuwe soort te introduceren om onze klanten zo een breed assortiment aan te kunnen bieden”, vertelt van Vuuren.

Voor meer informatie:
Vitro Plus B.V. 
Vincent van Vuuren
Ellen Kraaijenbrink
T: +31 (0)111 46 80 88
Email: vincent@vitroplus.nl     
Email: ellen@vitroplus.nl  
www.vitroplus.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.