Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WBE

Kijkje in de productie van snijgroen op Nederlandse bodem

WBE importeert groen van over de hele wereld. Maar ook verkoopt men een aantal prachtige producten gewoon van Nederlandse bodem. Vooral richting de adventsperiode ziet het handelsbedrijf dat deze producten steeds populairder worden. Speciaal daarom vroeg men een aantal leveranciers om foto’s van achter de schermen en informatie over het kweken van de producten. 

Hedera 
Een deel van het Hederagroen komt van Nederlandse bodem. Dit groen wordt op vaste locaties geknipt. De leverancier zorgt ervoor dat hij op veel verschillende plekken kan knippen. Dit is nodig omdat na het knippen van het groen, er pas na 3 jaar weer op dezelfde plek geknipt kan worden. De adressen verschillen van tuinen tot boerderijen, overal wordt het groen vandaan gehaald. Op de foto’s is te zien hoe het groen geknipt wordt.

Richting het einde van het jaar verschijnen er donkere bessen tussen het groene blad. Dit zorgt ervoor dat het Hederablad een perfect herfstproduct is. 

Coniferen
Richting het einde van het jaar worden steeds meer Coniferen verkocht. Deze Coniferen worden geleverd door Andromeda, een grote kwekerij in Loosdrecht. 

Op de kwekerij groeien verschillende soorten coniferen. De oudste van de coniferen specialiteiten is de gele conifeer. Er zijn over de afgelopen 150 jaar verschillende gele cultivars veredeld, maar slecht enkele soorten zijn prettig om mee te werken als snijgroen. Op de kwekerij worden de jonge planten van ongeveer 50cm in de grond geplant. Deze planten hebben circa 5 jaar nodig voor er takken van af geknipt kunnen worden. Na een aantal jaren worden de coniferen van binnenuit bruiner. Wanneer ze onder te kaal zijn geworden is het tijd om de hele plant te vervangen. De leverancier heeft dan nog één keer plezier van de Conifeer…als de stammen in de kachel gaan.

Een andere bekende soort is Boulevard. Deze conifeer is te herkennen aan de compacte vorm en heldere blauwgrijze kleur. Dit maakt het groen erg geschikt als basis van een arrangement.  Boulevard is de verbeterde opvolger van de Squarrosa. Beide soorten horen in de Japanse Chamaecyparis pisifera familie. Op de kwekerij is Boulevard een lastige plant. Deze conifeer is gevoelig voor droogte en ook voor te vochtige omstandigheden. De conifeer moet goed in de gaten gehouden worden. 

Asparagus
Richting de adventsperiode ziet WBE we ook veel vraag naar geverfde producten. Daaronder ook geverfde Asparagus, waarin o.a. leverancier Mulder gespecialiseerd is.

Nadat de verschillende Asparagus soorten gepoot zijn kan er na een maand of 5 voor het eerst geoogst worden.  Het oogsten gebeurt nog volledig met de hand. Het sorteren van de lengtes wordt direct tijdens het oogsten gedaan. Na anderhalf jaar worden de planten gewisseld omdat dan de productie te ver terugloopt. Het telen van Asparagus is arbeidsintensief. Iedere week worden de planten getopt en worden de takken omhoog gehaald. Ook maken de doorns op de takken het een pittig karwei om de takken te oogsten. In de verwerkingsruimte wordt alles op het water gezet en verdeeld over de bestellingen.

Voor meer informatie:
Westland Bloemen Export
Middel Broekweg 29
2675 KB Honselersdijk
T: +31 (0)174 629888
E: [email protected]
www.wbe-group.com

Publicatiedatum: