Benefits of Nature stopt ermee: "Te weinig draagvlak vanuit de sector"

Het bestuur van Benefits of Nature (BON) heeft na overleg met haar leden besloten haar werkzaamheden per 30 september 2020 te beëindigen. De reden hiervoor is gebrek aan draagvlak vanuit de sector. "Om de werkzaamheden van onze neutrale stichting in goede orde voor te zetten is het het draagvlak niet groot genoeg", aldus het bestuur. 

Benefits of Nature is een neutrale stichting die tuinbouwbedrijven helpt met het verminderen van hun milieu-impact. Hoofddoel is het gebruik van footprinting als methodiek om de milieu impact te berekenen en vervolgens te verbeteren. Hiervoor ondersteunt BON bij het opstellen van rekenregels wat geresulteerd heeft in de publicatie van de Hortifootprint.

De stichting is trots op de brede aandacht voor hun initiatieven, maar ziet niet genoeg perspectief om door te gaan, ondanks 'de successen en de verbindingsrol' van BON.

Tekort aan financiële middelen
Het bestuur van Benefits of Nature heeft zich naar eigen zeggen 'met veel plezier ingezet' voor de verduurzaming van glastuinbouw Nederland. Na overleg met de leden, bestaande uit een mix van partijen uit de sector, blijkt nu echter dat er momenteel te weinig draagvlak is om de stichting in goede orde voort te kunnen zetten.

“We zien footprinting nog steeds als dé methode om de sector verder te verduurzamen. Veel telers in de sierteeltsector hebben momenteel echter andere prioriteiten. Corona speelt hierin een belangrijke rol. Veel kwekers zijn bezig om hun bedrijf weer op de rit te krijgen.

Het overgrote deel van de leden onderstrepen het belang van footprinting als tool voor het verduurzamen van de sector. Dit kwam uit een open vraag welke aan alle leden is gesteld. Het is echter, zeker gezien de huidige situatie, voor velen momenteel geen prioriteit. Dit heeft gezorgd voor een teruglopend ledenaantal waardoor we hebben moeten besluiten de stichting op te heffen”, aldus Karolien Tesselaar, voorzitter van Benefits of Nature.

De ontwikkeling van een Europees gewaardeerde methode voor footprinting gaat gewoon door voor de bloemen en plantensector.

bron: Benefits of Nature


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven