Koele kantoren dankzij super-zonwering en testen met kas

Wat heeft het kweken van trostomaten te maken met koele studentenkamer of koel kantoor? Het komt samen in het project Console, CONcentrated SOLar Energy. De innovaties van Console voor geconcentreerde zonne-energiesystemen voor commerciële toepassingen zijn nu genomineerd voor de RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen.

Op SAM, het journalistiek medium van de HAN Hogeschool, legt projectleider Leon Bunthof uit hoe het werkt. Hij spreekt van een 'soort super-zonwering', waarbij "duurzame energie wordt opgewekt en alleen zacht daglicht naar binnen kan, waardoor minder energieverslindende airco’s nodig zijn. Die multifunctionaliteit maakt onze systemen uniek.” 

Vragen vanuit de glastuinbouw
Het project ging in 2017 op zoek naar oplossingen voor vragen van partners vanuit de glastuinbouw en bebouwde omgeving. De glaskwekers moeten van de overheid 20 procent energie besparen, maar grote velden zonnepanelen naast de kassen is geen optie.

Console ontwikkelde daarom de zonne-concentrator: een grote lens die zonlicht focust op een heel klein zonnepaneeltje erachter. De lens hangt onder het dak van de kas en laat op mooie zomerse dagen voldoende diffuus licht door om de trostomaatjes of andijvie te laten groeien.

Focus verschuift naar gebouwen
De nadruk vanuit het project Console verschuift inmiddels van de glastuinbouw naar toepassingen voor de bebouwde omgeving: glas in bijvoorbeeld winkelcentra, kantoorpanden, scholen en ook woningen. Want op bewolkte dagen groeien de tomaatjes toch niet hard genoeg. Daar moet een oplossing voor bedacht worden die buiten de scope van Console ligt.

Lees hier het hele verhaal. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven