Druivenkas Sonnehoeck krijgt 122 jaar oud kassenbouwersteken

Op woensdag 23 september vond er een bijzondere gebeurtenis plaats op de historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul. Piet van Wingerden (88 jaar), vergezeld door enkele familieleden, overhandigde namelijk een zogenaamde ‘makelaar’ aan Sonnehoeck. Het is de naam voor het handelsmerk dat kassenbouwers vroeger op door hun gebouwde kassen aanbrachten. 

De versieringen en kasschildjes zijn terug te vinden als windvaan, makelaar of naamplaatje. Het naamplaatje werd aangeduid als kassenschildje.

De aangeboden makelaar heeft het karakter van een versiering en stamt uit het jaar 1898. Op de makelaar is een bijbels tafereel afgebeeld: Jozua en Kaleb. Zij zijn door Mozes erop uitgestuurd om het beloofde land Kanaän te verkennen. Zij kwamen terug met prachtige vruchten waaronder enorme trossen druiven.

122 jaar oud
De makelaar is 122 jaar geleden vervaardigd door kassenbouwer en smid van den Bosch uit Schipluiden. Het siersmeedwerk heeft tot 1972 op de kas van de heer van Wingerden aan de Hollewatering in Kwintsheul gestaan.

De heer van Wingerden en zijn familie draen Sonnehoeck een warm hart toe. Het was hun wens om de makelaar op Sonnehoeck te plaatsen. De makelaar is bevestigd op de nok van de Marockas.

Het bestuur en haar vele vrijwilligers zijn in hun nopjes met dit geschenk. Het is een prachtige aanvulling van het historische karakter wat Sonnehoeck uitstraalt, menen zij.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven