"Met gerichte stappen kan gebruik toxische middelen glastuinbouw nog verder omlaag"

De glastuinbouw gebruikt steeds minder toxische gewasbeschermingsmiddelen. Dat bleek deze week uit cijfers die het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) onder de aandacht bracht. Beleidsspecialisten Helma Verberkt en Guus Meis van Glastuinbouw Nederland voorzien verdere verbetering in de nabije toekomst, vertellen zij in een reactie op de cijfers op de website van de brancheorganisatie.

“Naast het mindere gebruik van toxische middelen vermindert de glastuinbouw de milieubelasting door beter watermanagement en toenemend hergebruik van waterstromen”, zegt beleidsspecialist Water & Omgeving Guus Meis . “In combinatie met de gebiedsgerichte aanpak zal ook de chemische en ecologische waterkwaliteit verder verbeteren. Zolang er voldoende goed gietwater beschikbaar blijft en innovaties in hergebruik worden toegestaan.”

Knellende middelenpakket
Het gebruik van toxische middelen in de glastuinbouw was al laag, maar is tussen 2012 en 2016 nog verder gedaald. De glastuinbouw springt er daarmee positief uit. Het berekende risico is afgenomen.
“Door de inzet van bestuivers en biologische bestrijders wordt steeds meer gezocht naar beter integreerbare groene middelen in de glastuinbouw”, zo is de reactie van Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland.

“De verwachting is dat het risico op waterleven verder zal afnemen door de verplichte waterzuivering en toename van het aantal nullozers in de glastuinbouw. Hiermee zijn wij op de goede weg. Dit mag echter niet leiden tot verdere inperking van het reeds knellende middelenpakket. Correcties blijven noodzakelijk in een IPM systeem.”

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven