2 september

Energiebalans, soft sensoren en ventilatieoptimalisatie in webinar

De energiebalans is de balans tussen de energiestroom naar de plant toe (input) en van de plant af (output). Planten kunnen zelf geen warmte genereren en dus bestaat de energiebalans volledig uit externe energiestromen; dat wil zeggen kortgolvige straling van de zon of belichting, langgolvige uitgaande straling, convectieve energie overgebracht door luchtbeweging en verdampingsenergie.

Meten
Tijdens hun missie om de grootste hoeveelheid tomaten van goede kwaliteit te kweken maakte team AuTomatoes, de winnaar in de Autonomous Greenhouse Challenge, gebruik van een combinatie van sensoren om het verticale temperatuurprofiel en de instraling op gewasniveau te berekenen. Hiervoor maakte het team gebruik van een PAR sensor.

Daarnaast had het team een Thermoview camera geïnstalleerd die thermische foto’s maakt van het gewas die de verschillen in temperatuur laten zien. Met deze informatie kon het team het gebruik van schermen en verwarming optimaliseren om de energiebalans van het gewas op de best mogelijke manier te ondersteunen.

Soft sensoren
Naast deze bestaande sensoren heeft team AuTomatoes ook zogenoemde soft sensoren ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het PAR niveau in de kas te berekenen. Op basis van het PAR niveau buiten, gemeten door een PAR sensor, de lichtdoorlatendheid van het kasdek en het scherm, en het gebruik van assimilatiebelichting berekent de software het beschikbare PAR-licht op gewasniveau in de kas.

Dit kan natuurlijk ook gemeten worden door een PAR sensor. Echter, deze metingen kunnen soms variëren door bijvoorbeeld schaduw. De soft sensoren vlakken deze verschillen af en vullen zo de metingen van de PAR sensor aan.

Daarnaast kunnen de metingen van de PAR sensor gebruikt worden om het door de software berekende PAR niveau te controleren, om fouten te voorkomen. De PAR sensor en soft sensoren leveren samen de juiste data om het PAR niveau in de kas te regelen.

Energiebalans bevorderen
Naast de soft sensoren heeft team AuTomatoes ook de Ventilation Optimization Control ontwikkeld om de energiebalans van het gewas te bevorderen. Het algoritme regelt de raamstanden op basis van de gewenste setpoints voor temperatuur en luchtvochtigheid. Met deze regeling kon het team de fotosynthese maximaliseren met minimaal gebruik van grondstoffen.

Al deze onderwerpen komen aan bod in een webinar van Hoogendoorn Growth Systems op 2 september. Meer informatie hierover volgt nog.

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth management
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven